Aktualności

PRAGA: Festiwal tradycyjnej czeskiej kuchni w Pradze

praga 2

fot.: czechtourism.com

praga 2
Gastronomiczne wydarzenie roku Prague Food Festival odbędzie się w dniach 25 – 27 maja 2012 w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego. Tegoroczne  motto: „Myśl globalnie, jedz lokalnie“ brzmi obiecująco. Rzeczywiście, na uczestników tej wyjątkowej imprezy czekają unikatowe degustacje. Patronat nad wydarzeniem objęli: Livia Klausová, małżonka prezydenta Republiki Czeskiej i Bohuslav Svoboda, prezydent miasta Pragi.

Gastronomiczne wydarzenie roku Prague Food Festival odbędzie się w dniach 25 – 27 maja 2012 w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego. Tegoroczne  motto brzmi: „Myśl globalnie, jedz lokalnie“ Na uczestników tej wyjątkowej imprezy czekają unikatowe degustacje. Patronat nad wydarzeniem objęli: Livia Klausová, małżonka prezydenta Republiki Czeskiej i Bohuslav Svoboda, prezydent miasta Pragi.

Odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować czeskich specjałów, ale także uczestniczyć w przedstawieniach artystycznych pod nazwą „Czeska sztuka kulinarna“.

Prague Food Festival oferuje w tym roku mnóstwo nowości: 50 stoisk gastronomicznych, 3 wielkie namioty, w których będą odbywać się degustacje i ponad 500 miejsc siedzących! W czasie trzech dni festiwalu spróbujemy przysmaków oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji, które otrzymały wysokie oceny w tzw. Rankingu Maurera  Grand Restaurant 2012. Tegoroczna VI edycja zaproponuje także ciekawostki gastronomiczne: chrząszcze i inne owady na słono i słodko, laboratorium eksperymentalne, szlachetne trufle francuskie, marylandzkie kotleciki krabowe z USA, lody z gruszkówką, mascarpone z truskawkami, balsamiczne lody parmezanowe z figami, nadziewane żołądki kacze, żabie udka.

Po raz pierwszy w historii prowadzona będzie bezpośrednia sprzedaż czeskich i międzynarodowych przysmaków różnych firm: Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Sýrárna "Salaš Rýžovna“. Co godzinę, w Pawilonie do gry w piłkę na Zamku Praskim, odbywać się będą workshopy gastronomiczne i bezpłatne degustacje. Ciekawy workshop z konkursem o vouchery do certyfikowanych restauracji Czech Specials odbędzie się w sobotę o godz. 13:30, pod nazwą Czech Specials czyli kuchnia czeska tradycyjna czy nietradycyjna? Uczestnicy będą  dyskutować między innymi o tym, czy w dzisiejszych czasach atrakcyjniejsza jest klasyczna czy nowoczesna gastronomia czeska.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.