Aktualności

PRZEPISY MAGDY GESSLER: Cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką)

taverna gessler
taverna gessler
W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Tawernę w Dobrym Mieście. Restauratorka zmieniła nazwę restauracji na Bar Familijny a także wprowadziła nowe menu. Jego sztandarową potrawą jest od tej pory cielęcina cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką). Podpowiadamy, jak przyrządzić tę potrawę.

W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Tawernę w Dobrym Mieście. Restauratorka zmieniła nazwę restauracji na Bar Familijny a także wprowadziła nowe menu. Jego sztandarową potrawą jest od tej pory cielęcina cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką). Podpowiadamy, jak przyrządzić tę potrawę.


PRZECZYTAJ TEŻ: Carpaccio z boczku - przepis Magdy Gessler


CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM Z MASŁEM, CZOSNKIEM I DYMKĄ

Niezbędne produkty:
pół kilograma cielęciny bez kości
klarowane masło
2 pęczki dymki
sól i pieprz (uwaga! do pieczeni nie dodajemy żadnych innych przypraw)
1 polski czosnek

Sposób przyrządzenia: Cielęcinę należy uformować w pożądany kształt pieczeni i związać mocnym sznurkiem. Następnie trzeba posolić i popieprzyć mięso. Na klarowanym maśle trzeba podsmażyć cebule dymkę oraz cielęcinę. Następnie do brytfanny przelewamy masło, na którym smażyliśmy oraz przekładamy cielęcinę i cebulę. Dodajemy kilka ząbków czosnku. Pieczeń przykrywamy folia aluminiową (lub wkładamy do rękawa do pieczenia) i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

PRZECZYTAJ TEŻ: Tatar "Oko Pirata"  - przepis Magdy Gessler

Sposób podania: Cielęcinę kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Mięso obficie polewamy sosem powstałym przy pieczeniu.

NA TEMAT:

Siedem odsłon Malty
Wyprawa tygodnia Siedem odsłon Malty

Niewiele jest takich państw na świecie, które pomimo niewielkiej powierzchni jaką zajmują, mogą zaoferować całe mnóstwo atrakcji nawet najbardziej wymagającemu podróżnikowi. Malta kusi bogactwem kulturowym, urokliwą architekturą i błękitnymi lagunami.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.