Aktualności

Przepisy Magdy Gessler: Łosoś w kurkowym lesie

Łosoś

fot.: Istock

Łosoś
Dziś prezentujemy znakomity, letni przepis Magdy Gessler na łososia w kurkach. To wykwintne danie, którego przygotowanie zajmie nam około 35 minut. Życzymy smacznego!

Dziś prezentujemy znakomity, letni przepis Magdy Gessler na łososia w kurkach. To wykwintne danie, którego przygotowanie zajmie nam około 35 minut. Życzymy smacznego!

Składniki:

30 dag filetów z łososia

10 dag kurek3 ząbki czosnku

100 ml śmietany

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cytryna

50 ml białego wina

1 łyżeczka cukru trzcinowego

sól morska

Sposób przyrządzenia:

Kurki najpierw trzeba umyć i wysuszyć. Następnie bierzemy filety z łososia, posypujemy je solą i cukrem a także polewamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej umyte kurki. Grzyby na patelni solimy oraz dodajemy posiekany czosnek. Po 2 minutach do kurek dodajemy wino. Czekamy aż wino odparuje, następnie odsuwamy kurki na brzeg patelni i kładziemy na niej łososia.

Rybę smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i dusimy łososia z kurkami aż do zgęstnienia sosu.

Danie podajmy z młodymi ziemniakami z wody, masłem musztardowym i kaparami

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.