Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Haggis w wersji bardziej wspólczesnej
Fot.: sxc.hu
Slajd: 7/10
Zupa z nietoperza Durian - król owoców azjatyckich Cykada na targu w Kambodży Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata Sanakii czyli żywa ośmiornica na talerzu Nalewki z węży i skorpionów Haggis w wersji bardziej wspólczesnej Ser Jajko z embrionem Zupa z ptasich gniazd

Zobacz więcej miniatur

Haggis w wersji bardziej wspólczesnej

Haggis, Szkocja

Tradycyjne szkockie danie, w którym niemal nic z owcy się nie marnuje. Przyrządza się go z wątroby, serca i płuc, które miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Wszystko razem jest potem gotowane, zaszyte w żołądku owcy. Najprawdopodobniej haggis powstał jako danie, które miało być wygodne do spożywania w podroży przez wędrownych pasterzy bydła, dla który żołądek wypełniony mieszanką smaków był rozwiązaniem wielce praktycznym. Nieco bardziej współczesne odmiany tej potrawy dostępne są do dziś w Szkocji, nawet jako typowe danie do podgrzania w mikrofalówce.

Tweetnij