Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
La Tomatina
Fot.: www.shutterstock.com
Slajd: 2/5
Thaipusam La Tomatina Boryeong Mud Festival Encierro Songkran

Zobacz więcej miniatur

10 najdziwniejszych potraw świata
10 najdziwniejszych potraw świata Smażone tarantule, kacze embriony, krew węża... Zobacz, co rozpływa się w ustach w różnych zakątkach globu. Przedstawiamy najdziwniejsze potrawy świata.

La Tomatina

La Tomatina (Hiszpania)

Pomidor dotarł do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba w 1492 roku. Początkowo uważany za roślinę trującą, dziś ma wiele zastosowań: od produktu spożywczego po poręczną broń podczas największej bitwy na jedzenie na świecie. Tradycja La Tomatiny sięga ostatniej środy sierpnia 1945 roku. Według niektórych wersji przebiegu zdarzeń, podczas dorocznej Parady Gigantów, organizowanej na placu w miejscowości Buñol, doszło do przepychanek między występującą młodzieżą a obserwatorami. Jeden z uczestników upadł na stragan z warzywami. Traf chciał, że pod rękę nawinął mu się pomidor, bez zastanowienia cisnął nim więc w przeciwników. Ten rzut zapoczątkował cykliczne pomidorowe walki na wielką skalę, pozbawione agresji, a pełne humoru i dobrej zabawy. W końcu jedna z nazw tego czerwonego warzywa to poma amoris – jabłko miłości.

Tweetnij