Podróże kulinarne

Kuchnia Podhala: najlepsze restauracje w Zakopanem i Bukowinie Tatrzańskiej

Kuchnia TV, 24.03.2014

Zakopane, kuchnia Podhala: oscypek

fot.: Alina G, shutterstock.com

Zakopane, kuchnia Podhala: oscypek
Zakopane i Podhale warto poznać też od strony kulinarnej. Podczas wizyty w jednej z regionalnych karczm obowiązkowo trzeba spróbować góralskiej kwaśnicy i prawdziwych oscypków. Polecamy najlepsze restauracje w Zakopanem i Bukowinie Tatrzańskiej.

Co zjeść pod Tatrami?

Kwaśnicę

Dawniej Podhale było jednym z biedniejszy regionów kraju, co miało przełożenie na lokalną kuchnię. Położenie u stóp najwyższych gór w Polsceoraz surowszy niż na terenach nizinnych klimat również nie miał na nią dobrego wpływu. Ludność zamieszkująca te terany bazowała na składnikach prostych, ale treściwych takich, jak ziemniaki, kasze, kapusta. Wiele z dań serwowanych dawniej w pod Tatrami jada się do dziś, nie tylko w regionalnych karczmach w Zakopanem. Przykładem jest słynna góralska zupa zwana kwaśnicą - nie mylić z kapuśniakiem. Jej podstawowa wersja bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. Ta bogatsza, serwowana od święta, gotowana była z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeber.

 

Sery

 

Ze względu na hodowlę owiec, w której specjalizowali się tatrzańscy górale, w kuchni Podhala wykorzystywano owcze mleko oraz mięso baranie i jagnięce. Z owczego mleka powstają wspaniałe podhalańskie sery - bundz i oscypek, które doczekały się w końcu certyfikatu unijnego o chronionej nazwie pochodzenia. Używa się ich do przygotowywania past do chleba np. awanturki, oraz nadzienia do ciast i pierogów.

 

Zuwkę

 

Na bazie serwatki, którą wytwarza się w produkcji sera, przygotowywano też zupy, takie jak zuwka z białym serem. Serwatka służy także jako napój. Wytwarza się z niej doskonale gaszącą pragnienie i pożywną żyntycę.

 

Bombolki i moskole

 

Na deser często serwuje się bombolki – pieczone drożdżowe kluski polewane miodem i masłem. Nie sposób nie wymienić także góralskich moskoli, czyli owsianych placuszków, teraz trochę zapomnianych, dawniej bardzo popularnych.

NA TEMAT:

Podhale. Gdzie dobrze zjeść na Podhalu

1. Gazdowo Kuźnia – Zakopane, ul. Krupówki 1, tel. (18) 201 72 01, czynne 12–24.00. Stylizowana karczma góralska w jednym z najstarszych zakopiańskich budynków, wieczorem przygrywa kapela. Dania kuchni podhalańskiej, specjalnością jest golonka w sosie piwnym i pieczona szynka wieprzowa z sosem winnym. Szczególnie dobre są zupy. Dania główne w cenie 20–40 zł.

2. Bar u Gąsienicy - Zakopane, ul. Krupówki 79a, tel. (18) 20 613 83, alternatywa dla drogich zakopiańskich karczm. Kwaśnica z wkładką - 4,50 zł, placki ziemniaczane - 5 zł.

3. Karczma Giewont – Bukowina Tatrzańska, ul. Tadeusza Kościuszki 73, dobre, regionalne jedzenie, talerz kwaśnicy z żeberkiem kosztuje 8 zł. Specjalnością lokalu jest placek po zbójnicku i pstrąg smażony, ale w menu znajdziecie również... pizzę.

4. Kolibecka - Zakopane, rondo Kuźnickie tel.: 018 206 26 35. Ciasna, lecz niezwykle klimatyczna drewniana chatka z kuchnią regionalną; działa od 1986 roku. Chętnie odwiedzana przez TOPR-owców.

5. Wędzarnia oscypków – Bukowina Tarzańska: na Wierchu Kurucowym 21 Stanisław Kuruc wyrabia, wędzi i sprzedaje oscypki, najmniejsze kosztują 2 zł za sztukę.

6. Nosalowy Dwór - Zakopane, ul. Balzera 21d, tel.: 018 201 14 00. Restauracja regionalna i nie tylko. Pyszna grzybowa! Dania smaczne i świeże, sprawna i szybka obsługa.

7. Gazdówka - Zakopane, Strążyska 1. Kuchnia autorska szefa kuchni Sławka Kardasia, który łączy tradycyjne zakopiańskie produkty z nowoczesnymi smakami. Pierogi z bryndzą i pesto bazyliowym - rewelacja (24 zł)!

8. Żabi dwór - Zakopane, ul. Strążyska 28. Miejsce prowadzone przez antykwariusza, pełne obrazów i bibelotów. W karcie znajdują się nawet żabie udka, jednak zestaw obiadowy z zupą i drugim daniem zjemy już za 15 zł. W menu dominują dania klasyczne, serwowane w dużych porcjach.

9. Cafe Piano - Zakopane, ul. Krupówki 63. Miejsce odwiedzane częściej przez zakopiańczyków niż przez turystów. Przy barze siedzi się na huśtawkach, z tyłu znajduje się ogródek. Wściekły pies kosztuje 4,50 zł.

10. Karczma Szymkówka, Bukowina Tatrzańska, ul. Polana Szymkówka. Utrzymana w tradycyjnym góralskim stylu Karczma Szymkówka należy do najpopularniejszych lokali w Bukowinie Tatrzańskiej. Dlatego trzeba liczyć się z kolejką chętnych do stolika. Wnętrze przytulne, z drewnianymi ławami, widoki za oknem - nieziemskie. W menu dania kuchni lokalnej i grzańce.

Siedem odsłon Malty
Wyprawa tygodnia Siedem odsłon Malty

Niewiele jest takich państw na świecie, które pomimo niewielkiej powierzchni jaką zajmują, mogą zaoferować całe mnóstwo atrakcji nawet najbardziej wymagającemu podróżnikowi. Malta kusi bogactwem kulturowym, urokliwą architekturą i błękitnymi lagunami.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.