Dolny Śląsk

Kucmoch czy sikorki karkonoskie? Gdzie zjeść w Szklarskiej Porębie

Mateusz Łysiak, 10.02.2017

Szklarska Poręba

fot.: www.shutterstock.com

Szklarska Poręba
Dolny Śląsk może pochwalić się wieloma tradycjami kulinarnymi. Dzięki bogatej historii w południowo-zachodniej Polsce krzyżują się smaki kuchni niemieckiej, bałkańskiej, romskiej oraz wielu innych. Ponadto, każdy region posiada własne tradycyjne potrawy. Podpowiadamy, gdzie zjeść w Szklarskiej Porębie.

Jaka jest kuchnia Dolnego Śląska? Przede wszystkim bardzo zróżnicowana. Ma swoich wiernych fanów, świadczy o tym chociażby duża liczba karczm i restauracji serwujących lokalne specjały. A i tych jest niemało.

Kuchnia karkonoska w dużej mierze opiera się na ziemniakach, stąd praktycznie w każdej karcie dań znajdziemy placki ziemniaczane. Ziemniaki serwowane są również na słodko jako kucmoch — regionalny smakołyk z ciasta ziemniaczanego podawany z makiem i cukrem pudrem.

Za królową karkonoskich zup uważana jest kyselo przygotowywana na bazie kwasu chlebowego. Serwuje ją większość lokalnych restauracji. Ponadto coraz częściej wytwarzane są sery według przedwojennych receptur oraz przetwory z jeżyn czy malin.

NA TEMAT:

Położona w Kotlinie Jeleniogórskiej Szklarska Poręba przez cały rok przyciąga miłośników aktywnej turystyki. Po zdobyciu Szrenicy i Śnieżki warto wstąpić do jednej z karczm i rozsmakować się w potrawach zarówno regionalnych, jak i europejskich.

Gdzie zjeść w Szklarskiej Porębie

W samym sercu miasteczka znajduje się Karczma Karkonoska. Knajpka specjalizuje się w serwowaniu dań mięsnych oraz pierogów. Tych drugich znajdziemy w menu aż cztery rodzaje, w tym regionalne pierogi karkonoskie – podawane z zasmażaną kapustą. Dla globtroterów i wczasowiczów szef kuchni proponuje z kolei placek ziemniaczany po karkonosku.

Wielkie porcje, i to w przystępnej cenie, dostaniemy w Gospodzie Marcela. W karcie dań znajdują się potrawy pochodzące nie tylko z Polski, ale również z Austrii, Włoch czy Francji. Specjalnością restauracji jest Talerz Marcela, a na nim mięso grillowane (3 rodzaje) oraz do wyboru ryż, ziemniaki lub frytki.

Mimo, że ze Szklarskiej Poręby do naszych południowych sąsiadów możemy pójść na piechotę to, aby napić się dobrego czeskiego piwa wcale nie musimy przekraczać granicy. Najlepsze wypijemy w Karczmie na Winklu. Oprócz alkoholu w menu znajdziemy również polskie oraz czeskie dania.

Przy głównym szlaku na wodospad Szklarki znajduje się Karczma Hutnika. W menu króluje kuchnia regionalna. Chlubą restauracji są domowe pierogi robione według tradycyjnego przepisu. Tylko w Karczmie Hutnika serwowany jest specjał regionu – sikorki karkonoskie. Sjekory, jak też są nazywane, to ziemniaki starte na grubym oczku, z dodatkiem czosnku i majeranku, smażone tak jak placki ziemniaczane. Szef kuchni podaje je z kwaśną śmietaną. Co roku, wspólnie z ośrodkiem kultury i sportu Leśna Huta, właściciele karczmy organizują latem Dzień Hutnika. To dobra okazja na skosztowanie regionalnych potraw.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.