ZAKOPANE

Zakopane: gdzie zjeść. TOP 10 sprawdzonych adresów

Mateusz Łysiak, 29.07.2019

Zakopane

fot.: www.shutterstock.com

Zakopane
Po całym dniu spędzonym na stoku lub na jednym z górskich szlaków ma prawo dopaść nas głód. W Zakopanem, jak w większości turystycznych miast, lokali gastronomicznych nie brakuje. Gdzie zjemy najlepiej? Przedstawiamy wam listę 10 sprawdzonych knajpek w zimowej stolicy Polski!

Do Zakopanego jeździmy zazwyczaj po to, żeby aktywnie wypocząć. Zimą szalejemy na stokach, latem wędrujemy po szlakach i zdobywamy mniej lub bardziej wymagające szczyty górskie. Urlop na Podhalu to także dobra okazja na skosztowanie regionalnej kuchni. Kwaśnica i oscypki to tylko niektóre z tradycyjnych potraw, które w Zakopanem zjeść po prostu trzeba. Gdzie ich szukać? W których lokalach zjemy dobrze i tanio? Dokąd udać się, gdy chwilowo czujemy przesyt podhalańskiej kuchni?

NA TEMAT:

Zakopane: gdzie zjeść

MARZANNA

Jadłodajnia „U Ryśka” w pensjonacie Marzanna przez wielu turystów uważana jest za miejsce kultowe. Już z ulicy zapraszają nas ogromne pomarańczowe sztućce z napisem: Zięć zaprasza bo – Babcia jest tu szefem.

W środku czeka na nas typowy dla góralskich knajpek wystrój. Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim regionalną kuchnię w przystępnych cenach. Duże porcje nasycą nawet największego głodomora. Wybór dań warto skonsultować z Ryśkiem oraz babcią – nazwy niektórych potraw mogą być mylące.

ul. OSWALDA BALZERA 17E

U SŁONIA

Po zejściu ze stoku lub szlaków górskich marzysz tylko o tanim domowym obiedzie? Z pomocą przychodzi Słoń, a dokładnie niewielka knajpka „U Słonia”. Wnętrze jest bardzo przytulne, ale niestety ze względu na małą liczbę stolików musimy liczyć się z tym, że możemy trafić na kolejkę. Warto jednak w niej stanąć. Za danie dnia (zupa + drugie danie) zapłacimy tylko 10 zł. Warto zajrzeć tu również rano i zapoznać się z ofertą śniadaniową.

Przyjazne ceny łączą się z atrakcyjną lokalizacją. Do baru „U Słonia” dotrzemy, idąc z Krupówek w stronę Kuźnic.

ul. ZAMOYSKIEGO K/20

OWCZARNIA

Owczarnia to miejsce, gdzie górale po wypasie spędzali owce. Zakopiańska restauracja nawiązuje właśnie do takiej budowli. Na parterze znajdują się pomieszczenia przypominające boksy dla owiec, piętro z kolei zostało urządzone na wzór tradycyjnej góralskiej chaty.

Owczarnia
Dzięki temu miejscu słowo „owczarnia” nabiera nowego znaczenia, fot. Shutterstock

Owczarnia słynie z pysznej kuchni regionalnej. W menu nie mogło zabraknąć więc faszerowanego drobiu, schabu po góralsku czy popularnych w kuchni podhalańskiej dań z jagnięciny.

ul. GENERAŁA ANDRZEJA GALICY 4

MAŁA SZWAJCARIA

Co ma ze sobą wspólnego kuchnia Szwajcarii i Podhala? Ser! Ten podawany w restauracji Mała Szwajcaria nie przypomina jednak zakopiańskich oscypków. W menu nie ma także gruli czy boczku. Właściciele tej XIX-wiecznej kuchni postawili na kuchnię szwajcarską, która łączy w sobie smaki Niemiec, Francji oraz Włoch.

W karcie dań znajdziemy między innymi Foundee Wyszukane, Raclette dla Wyrafinowanych i Krokiety Daniela. O tym, że nadal jesteśmy na Podhalu przypomina wystrój: malowane na ścianach szarotki, subtelne dekoracje w oknach oraz fotografie przedstawiające Zakopane sprzed lat.

ul. ZAMOYSKIEGO 11

PSTRĄG GÓRSKI

Tę restaurację koniecznie powinni odwiedzić miłośnicy pstrąga – ryby zasiedlającej górskie rzeki o bystrym nurcie. Szef kuchni podaje go na kilkadziesiąt sposobów.

Poza pstrągiem restauracja na Krupówkach serwuje także specjały kuchni regionalnej. Miejsce na pewno spodoba się fanom sportu – w górnej sali organizowane są transmisje największych wydarzeń sportowych z udziałem Polaków.

ul. KRUPÓWKI 6A

BAR POD SMREKAMI

Bistro znajduje się w samym centrum Zakopanego. Dostaniemy w nim nie tylko szybkie dania barowe, takie jak kotlet schabowy czy pierogi ruskie, ale także suchy prowiant, który możemy zabrać za sobą na piesze wycieczki w góry.

Bar Pod smrekami przy Rondzie Kuźnickim
Bar Pod smrekami przy Rondzie Kuźnickim, fot. Mikołaj Długosz

Dzięki niskim cenom, atrakcyjnej lokalizacji i dużej liczbie stolików Bar pod Smrekami cieczy się dużą popularnością wśród turystów.

ul. DROGA NA BYSTRE 2A

KARCZMA BACÓWKA

Jedna z popularniejszych karczm w Zakopanem. W sezonie niełatwo znaleźć tu wolny stolik. Zimą uroku dodaje kominek, przy którym organizowane są wieczory z góralskimi przyśpiewkami i zabawami. W menu czekają na nas najpopularniejsze dania kuchni podhalańskiej, w tym: kwaśnica z żeberkami, schab po bacowsku z grilla czy kiełbaski jagnięce. Po całym dniu w górach warto dodatkowo rozgrzać się tradycyjną herbatą góralską lub grzanym winem.

ul. KRUPÓWKI 62

GÓRALSKA TRADYCJA

Restauracja Góralska Tradycja to nie tylko wspaniałe góralskie dania ale również klimatyczne wnętrza inspirowane zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Kucharzom szefuje Dariusz Siciarz – prawdziwy mistrz sztuki kulinarnej, znany i ceniony na Podhalu.

Odpoczynek przy stole umila widok na panoramę Tatr, którą możemy podziwiać z okien restauracji. W karcie dań króluje jagnięcina, ale nie brakuje w niej również ryb, gęsiny, tradycyjnych zup czy oscypków.

Miłośnicy słodkich deserów koniecznie powinni wstąpić do cukierni na parterze. Tam, cukiernicy na bieżące przygotowują świeże ciasta oraz inne smakołyki.

ul. KRUPÓWKI 29

KARCZMA SOPA

Sopa oznacza w góralskiej gwarze szopę. Nazwa lokalu jest nieprzypadkowa, bo karczma powstała właśnie w zaadaptowanej góralskiej stodole. W menu znajdziemy regionalne przysmaki w przystępnych cenach. Jest więc moskol masłem czosnkowym, kwaśnica z żeberkami oraz pstrąg (gotowany i smażony).

Oficjalnie lokal jest otwarty w sezonie do północy. Przytulna atmosfera, na którą składa się muzyka grana na żywo oraz kominek w sali , sprawia że z Karczmy Sopa wprost nie chce się wychodzić. Niejednokrotnie goście spędzają czas za stołami do białego rana.

Gdzie zjeść w okolicach Zakopanego

ZIĘBÓWKA

Pensjonat Leśniczówka u Zięby i Ziębówka znajdują się w jednym z najbardziej turystycznych miejsc Podhala, czyli na wylocie Doliny Chochołowskiej. Jak piszą sami właściciele, urok tego miejsca polega przede wszystkim na malowniczym położeniu w sąsiedztwie górskich potoków oraz smacznej, tradycyjnej kuchni.

Przechodząc obok Ziębówki, warto wstąpić tu na pstrąga, jagnięcinę lub symbolicznego oscypka. Idealne miejsce na odpoczynek po całodniowym przemierzaniu tatrzańskich szlaków.

WITÓW 304a

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.