WARSZAWA

7 sprawdzonych i tańszych knajp w Warszawie. Gdzie smacznie zjesz w stolicy?

Gosia Motyka, 6.09.2019

Hamburger

fot.: AntonioDiaz, www.shutterstock.com

Hamburger
Na kulinarnej mapie Warszawy wciąż pojawiają się lokale, w których można zjeść nie tylko dobrze, ale i w rozsądnej cenie. Bez względu na to, czy mamy ochotę na lekką sałatkę, szybką kanapkę czy też na treściwy obiad, bez problemu znajdziemy miejsce w stolicy, które spełni nasze oczekiwania. Przedstawiamy 7 lokali w Warszawie, gdzie za mniej niż 20 zł można zjeść smacznie i do syta.

DU-ZA MI-HA – micha smażonego ryżu z krewetkami

Du-za Mi-ha jest jedną z najpopularniejszych restauracji w Warszawie. Jest oblegana niemal zawsze - bez względu na porę dnia czy lokalizację (można ją znaleźć aż w trzech miejscach, wszystkie w samym centrum Warszawy). Czym przyciąga Du-ża Mi-ha? Jak sama nazwa wskazuje, wielkością porcji. Bez względu na to, czy wybierzemy ryż z dodatkami, makaron sojowy z mięsem, czy azjatycką zupę, najemy się do syta. Ponadto wybór dań jest ogromny, a ceny niewygórowane (od 2 zł za sajgonkę, ceny dań zaczynają się od 13 zł). Jeśli więc w trakcie spaceru po śródmieściu dopadnie was wilczy głód, a macie ochotę na coś lepszego i ciekawszego niż klasyczny fast-food, zajrzyjcie na ulicę Złotą.

Jaka kuchnia: wietnamska

Za ile: Zupa Pho z kurczakiem, wieprzowiną lub warzywami - 13 zł, z wołowiną lub tofu - 15 zł, z krewetkami lub kaczką 17zł, coca-cola - 4 zł, sosy gratis

Gdzie w Warszawie: Złota 3, Jasna 24, Puławska 82

 

BOBBY BURGER – hamburgery w wersji slow food

Moda na burgery slow food trwa. W Warszawie otwiera się coraz więcej knajpek, które je serwują, jednak niektóre odstraszają cenami. Dlatego warto odwiedzić restaurację Bobby Burger. Sami jej właściciele przyznają, że jedzenie powinno nie tylko sycić, dobrze smakować i dawać radość, lecz również mieć przystępną cenę. Ponadto przygotowywane tu burgery zdecydowanie różnią się od tych, które serwują znane w Polsce sieciówki z jedzeniem fast food. Zawierają świeże warzywa, duży kawałek grillowanego mięsa i sos, który samodzielnie dobieramy, a to wszystko w puszystej bułce z sezamem.

Ceny różnią się w zależności od wielkości burgera oraz dodatków, jednak za klasyczne danie z frytkami zapłacimy około 14 - 33 zł. Warto spróbować!

Jaka kuchnia: amerykańska

Za ile: Cheeseburger z frytkami - 18 zł

Gdzie w Warszawie: Żurawia 32/34, Koszykowa 67, Woronicza 44, Emilii Plater 47, Indiry Gandhi 19, Zwycięzców 17,Marszałkowska 28, Nowy Świat 28Zwycięzców 17, Grochowska 210/212, aleja Solidarności 117Stawki 8, Grójecka 34Kabacki Dukt 18, Cybernetyki 3A,

NA TEMAT:

Naleśniki w barze mlecznym
Naleśniki w barze mlecznym, fot. shutterstock.com

BAR PRASOWY – klasyk wymyślony na nowo

Legenda warszawskiej gastronomii. Działa w tym samym miejscu od 1953 r. Miał co prawda przerwę i parę lat temu wrócił na Marszałkowską nieco odmieniony. Wnętrze nie wygląda już, jakby czas zatrzymał się w poprzedniej epoce, a wydaje się hipsterską stylizacją na minione czasy. Od czasu ponownego otwarcia regularnie odbywają się tu wydarzenia kulturalne, ale główny powód, dla którego niemal wszystkie stoliki są zazwyczaj zajęte, to same posiłki. I ich ceny. W menu znajdziemy klasyki kuchni PRL-owskiej, o których wiele modnych restauracji zdaje się już nie pamiętać. 

Typ lokalu: bar mleczny

Za ile: pomidorowa z makaronem lub ryżem4,99 zł; naleśniki z dżemem truskawkowym 7,99 zł

Gdzie w Warszawie: Marszałkowska 10/16

 

SHABU SHABU – azjatyckie kociołki

Shabu Shabu jest pierwszą w naszym kraju restauracją typu hot pot, w której klienci przyrządzają sobie posiłki samodzielnie. Najpierw trzeba wybrać bulion, który jest bazą potrawy. Następnie dobrać do niego dodatki spośród różnych rodzajów mięs, warzyw, owoców morza itp. Wybór jest naprawdę duży! Na koniec goście samodzielnie gotują swoje danie w kociołkach wmontowanych w blaty stołów. W Azji ten sposób przyrządzania potraw jest bardzo rozpowszechniony.

Shabu Shabu jest całkiem niedrogie. Za bulion zapłacimy około 7 zł, z kolei ceny dodatków wahają się w granicach 4-7 zł. Zatem, możemy się tu całkiem dobrze najeść, nie przekraczając 20 zł.

Jaka kuchnia: azjatycka

Za ile: Bulion tajski -7 zł + krewetki - 7 zł + makaron chiński - 4 zł = 18 zł

Gdzie w Warszawie: Mokotowska 27

Turecki kebab
Turecki kebab, fot. shutterstock.com

EFES – najlepszy kebab w Warszawie

Efes jest doskonale znany chyba każdemu warszawiakowi, który lubi turecką kuchnię. Menu restauracji obfituje w ciekawe, wschodnie potrawy podawane w formie dań obiadowych. Jednak największą furorę robi tutaj kebab z okienka. Na ostro lub łagodnie, w bułce lub w lawaszu, porcja pojedyncza lub podwójna (wersja dla głodomorów). I to wszystko w przystępnej cenie (od 12 zł do 24 zł, w zależności od wielkości).

Jaka kuchnia: turecka

Za ile: Kebab w bułce - 12 zł, w lawaszu - 14 zł

Gdzie w Warszawie: Aleja Niepodległości 80, Francuska 1

 

Wegańskie burgery
Wegańskie burgery, fot. shutterstock.com

KROWARZYWA – zdrowo i ekologicznie

Twórcy tego miejsca stanęli przed arcytrudnym zadaniem - odczarować burgera, posiłek kojarzony jako produkowane masowo  mięsne danie. Tymczasem już sama nazwa lokalu sugeruje, że żadne zwierzę nie zostało skrzywdzone przy powstaniu serwowanej tu żywności. W menu zaś intrygują takie nazwy jak Cieciorex, Tofex czy Warzywex, sugerujące, że weganie mogą tu zamawiać bez obaw. Plan wypalił. Mała knajpka na ul. Hożej od samego początku był tak oblegana, że w końcu przeniosła się do większego lokalu po drugiej stronie ulicy i dorobiła się fili na ul. Marszałkowskiej. To zasługa nie tylko oryginalnego pomysłu, ale też samego jedzenia które jest bardzo pyszne, a przy tym tanie. Za wegańskiego burgera zapłacimy od 13,50 do 16,50 zł.

Typ lokalu: restauracja wegańska

Gdzie w Warszawie: Hoża 29/31, Marszałkowska 27/35A

5 SKŁADNIKÓW - prosto i smacznie

Niewielki lokal na chmielnej, który zachwyca prostota. Przyjemna obsługa, której zależy na smaku i zadowoleniu klienta. Twórcom tego miejsca zależało, żeby dania były proste i smaczne. Jak sama nazwa lokalu wskazuje dania składają się z 5 składników. W menu zaś kuchnia azjatycka. Znajdziemy tam szybką przekąskę w postaci rollsów, zarówno wegetariańskich, rybnych, a także z kurczakiem. Ponadto na większy głód są parowańce. Lekkie bułeczki z własnego wypieku wypełnione dodatkami. Miejsce jest niewielkie, więc jeśli chcemy zjeść posiłek w środku może okazać się, że będziemy chwile czekać. Dania są jednak tak skonstruowane,ze spokojnie możemy coś chwycić w biegu. Za sushi rollsy w zależności od dodatków zapłacimy 13 - 16 zł., za buły 15 - 17 zł. Sosy gratis.

Jaka kuchnia: azjatycka

Gdzie w Warszawie: Chmielna 13/4

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.