tradycyjna kuchnia

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie. Historia poznańskiej tradycji. Od kiedy...

11 listopada w Poznaniu ma zapach pieczonej gęsi i lukru oraz białego maku skrywanego we wnętrzu...

pańska skórka

Pańska skórka. TOP 6 ciekawostek. Co to jest i skąd pochodzi?

Dla wielu Warszawiaków 1 listopada ma smak pańskiej skórki. Regionalny przysmak jest nieodłącznym...

Rogale świętomarcińskie

Polowanie na rogale świętomarcińskie. Upewnij się, że trafiłeś na...

11 listopada w Poznaniu obchodzi się imieniny ulicy Święty Marcin – głównego traktu w mieście. Z...

Jeden z kucharzy prezentuje poznańskie pyzy,które w restauracji Modra Kuchnia robi w wersji XL

Wielkopolska. Smaki warte poznania

Oszczędna, sycąca i ciężka. Bazuje na pyrach, śmietanie, kluskach, mięsie, kiszonej kapuście. Taka...

Pierogi

Co zjeść za granicą? Pierogi! Egzotyczne wersje polskiego dania

Pierogi – doskonale znane nam przysmaki, przyrządzane na słono lub na słodko, z chrupiącą pieczoną...

Pierogi

Skąd wywodzą się oryginalne polskie smaki? Prawda leży pośrodku

Przez niemal pół wieku polskie smaki kojarzyły się głównie z mielonymi i pomidorówką serwowanymi w...

Bułgarka w tradycyjnym stroju z koszem pełnym jedzenia

Kuchnia bułgarska – trzy kultury na jednym talerzu

Kuchnia bułgarska to historia kraju przeniesiona na talerze. Tu łączą się ze sobą greckie, tureckie...

Jedzenie tajskie z krewetkami

W jakich krajach serwują najlepszy street food? Oto 14 przepysznych...

Dla jednych street food to owoc zakazany, dla innych cel podróży. Gdzie i jak jeść na ulicy, żeby...

Mozzarella Bufala z pomidorkami i rukolą

Włoskie dolce vita – 10 smaków prosto z Włoch, których musisz...

Zabytki, widoki i plaże często schodzą tu na dalszy plan. Największą atrakcją Włoch zwykle okazuje...

Herb Katowic

Tradycyjna kuchnia Śląska: kartoflak, mozgoł, golonka i inne...

Choć do wybitnie dietetycznych szkół kulinarnych nie należy, kuchnia śląska jest bardzo sycąca i...

Popularne  bułeczki drożdżowe zwane bajglami pochodzą z kuchni żydowskiej

Tradycyjna kuchnia Małopolski: bajgle i flaczki po krakowsku

Kraków i Małopolska ślady swojej historii przechują w kulinariach. Lokalna kuchnia to unikalna...

Rzucanki kaszubskie to jeden z przysmaków w karcie karczmy Checz u Kaszebe w Chmielnie

Tradycyjna kuchnia Pomorza i Kaszub - ryby i kasza ze szpyrkami

W skład Pojezierza Pomorskiego wchodzą dwa regiony: Pomorze i Kaszuby. Tutejsza kuchnia obficie...

Grzyby i borówki sa podstawą kuchni kurpiowskiej

Tradycyjna kuchnia polska: smaki z północy, z Kurpi, Mazur i Kujaw

Tradycyjna kuchnia północnych regionów Polski wbrew pozorom nie jest wcale uboga. Na kurpiowskich...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.