Wędkarskie Safari

Wędkarskie safarii

fot.: Włóczykij

Wędkarskie safarii
Stoczyć walkę z kilku dziesięciu kilogramową rybą, poczuć się jak wiking smagany atlantyckim wiatrem. Zorganizuj wyprawę wędkarską na Lofoty. Archipelag to nie tylko najlepsze łowiska w Norwegii, ale przede wszystkim miejsce wspaniałej przygody.

Wraz z dwoma wędkarzami ze Szwecji, ubrani w wełniane czapki, dodatkowe swetry, szaliki, a przede wszystkim wodoodporne kombinezony, patrzyliśmy na fale rozbryzgujące się o burty kutra. Morze nie spokojnie się kołysało, nie ułatwiając nikomu zadania, nie mając dla nikogo taryfy ulgowej. Sigurd, kapitan zawołał nas do kajuty. Nalał każdemu kawę do kubka i sam łapczywie popijając rozgrzewający napój, zaczął opowieść o morzu. W jego rodzinie z dziada pradziada, wszyscy zajmowali się właściwie jednym - połowem ryb, głownie dorsza.

Podczas połowu
Podczas połowu

To właśnie miliony dorosłych dorszy co roku odbywają morderczą podróż. Wyruszają ze swych siedlisk w  Morzu Barentsa i płyną na południe do wybrzeży archipelagu Lofotów by odbyć tarło. Uda się to tylko najsilniejszym i najzdrowszym osobnikom. Długa podróż sprawia, że mięso tych ryb jest jędrne i zwarte a jednocześnie delikatne. Właśnie za smak śnieżnobiałego mięsa, dorsze są cenione od dawna.

Ryby przez wieki były ważnym towarem eksportowym, a handel nimi przyczynił się do rozwoju wielu leżących na północy Europy miast. Świetnym przykładem może być znane już Bergen, które za sprawą ogromnej ilości ryb stało się jednym z najbardziej liczących się miast w Hanzie.

Dorsz odgrywa główną rolę praktycznie w każdym daniu północnej Norwegii. Najbardziej znanym produktem jest Sztokfisz

Sztokfisz porozwieszany na drewnianych rusztowaniach, schnąc przez długie tygodnie na silnym nadmorskim wietrze jest niezbywalnym elementem lokalnego krajobrazu.
Sztokfisz porozwieszany na drewnianych rusztowaniach, schnąc przez długie tygodnie na silnym nadmorskim wietrze jest niezbywalnym elementem lokalnego krajobrazu.
 intensywny zapach suszonych ryb sprawiał, że na długo wcześniej wiedziałem, że zbliżam się do osady.
intensywny zapach suszonych ryb sprawiał, że na długo wcześniej wiedziałem, że zbliżam się do osady.

Po procesie suszenia, mięso jest namaczane w bulionie i duszone. Podaje się je z chrupiącym boczkiem. Ryby mimo całego procesu mają bardzo wyrazisty smak i zaskakującą konsystencję. Rozpada się na twarde dość suche płatki. Warto spróbować choćby po to by porównać ze smażonymi kotlecikami z ikry lub kruchymi plackami z duszonym dorszem jako nadzieniem. Jednak tym, co chyba zasługuje na miano lokalnego przysmaku jest sycąca doprawiana szafranem zupa rybna zaprawiana hojnie śmietanką o aromacie włoszczyzny, pieprzu i ziela angielskiego. Po kilku godzinach na pokładzie kutra nie będziecie mogli pozbyć się myśli o choćby jednym półmisku tej sycącej strawy.

Zupa rybna z kociołka, każdy musi obowiązkowo spróbować. Gorąco polecam !
Zupa rybna z kociołka, każdy musi obowiązkowo spróbować. Gorąco polecam !

Wędkarstwo w Norwegii to nie siedzenie nad stawem. To ciężka praca zespołowa. Ciągłe obserwowanie akwenu, namierzanie echosondą dobrego łowiska, właściwe ustawienie łodzi w stosunku do dryfu, hol ryby z dużej głębokości i wiele, wiele więcej. Jeśli nie jesteśmy fanatykami wędkowania i nie interesują nas największe okazy to najlepiej wybrać okres między majem a wrześniem. Pogoda jest dość stabilna. Nie ma sztormów. I najwyższy sezon jest już za nami. Będziemy mogli cieszyć się świetną atmosferą i niesamowitymi miejscami. Przez cały pobyt nie zaznacie nocy, a woda jest tak czysta, że doskonale widać z łodzi kilkanaście metrów w głąb. Ryb jest mnóstwo. Są dosłownie wszędzie. Niektórzy wypływają łódkami daleko od przystani. Wystarczy kilkaset metrów i można zarzucać wędkę.Sprzęt wystarczy nam taki jak na Bałtyku. Największe szanse na sukces mamy dość blisko brzegu, gdzie woda jest spokojniejsza. Najlepiej lawirować między mozaiką wysp, zatok i mierzei niewielkimi, staroświeckimi kutrami lub łódkami.

Kuter rybacki oraz hytty do wynajęcia w Å
Kuter rybacki oraz hytty do wynajęcia w Å
  • 1
  • 2
WSZYSTKIE TRZY PRZYKAZANIA INKÓW
Wyprawa tygodnia WSZYSTKIE TRZY PRZYKAZANIA INKÓW

Wielu Peruwiańczyków marzy, by posiąść więcej, niż tylko czas. Wielu ucieka z prowincji i osiedla się w coraz bardziej pęczniejącej stolicy. Tu dopiero doznają przebudzenia.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.