Galeria zdjęć:
Zobacz więcej miniatur
Najdziwniejsze potrawy świata - casu marzu
CASU MARZU - SARDYNIA
Zostawmy na chwilę Azję. Włosi wymyślili bardzo nietypowa potrawę, która... ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy znajdujące się w wytwarzanym z mleka owczego serze Casu Marzu. Wystawia się go na powietrze, pozwalając muchom na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy powodują proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze, doprowadzając go do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak. Niektórzy przed spożyciem dania zgarniają larwy na bok, te bowiem podskakując na kilka centymetrów do góry potrafią zirytować smakoszy włoskiej kuchni. Sprzedaż sera Casu Marzu jest od kilku lat zakazana z przyczyn zdrowotnych, wciąż jeszcze można znaleźć go na czarnym rynku.
Fot. Sherdon, CC BY-SA, Wikimedia.org; licencja: Creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.en