Galeria zdjęć:
Najdziwniejsze potrawy świata - flaki
FLAKI WOŁOWE - POLSKA
Kilka lat temu oburzenie w polskim świecie kulinarnym wywołała informacja, że flaki uznano za najgorszą potrawę świata. Jeśli jednak porównać ją z powyższymi daniami, ten fakt przestaje dziwić. Trudno powiedzieć, czy bardziej nieprzyjemny jest wygląd potrawy, czy sposób jej przyrządzania. Do produkcji flaków wykorzystuje się wszystkie cztery żołądki krowy - księgi, żwacz, czepiec i trawieniec, pokrojone w długie paski i ugotowane do miękkości. Odcedzone zalewa się ponownie wodą i gotuje w rosole. Przyprawia się to pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i tak finezyjnymi dodatkami jak marchewka, bułka tarta czy koncentrat pomidorowy. Ulubiona potrawa Władysława Jagiełły również dziś wygląda i smakuje, jakby w polskiej kuchni nic się nie zmieniło od XV wieku.