Galeria zdjęć:
Fish and chips
Zjedz rybę. Koniecznie z frytkami
Gdzie: wszędzie (najlepiej nad morzem)
Kulinarny szok czeka już na śniadaniu. Zapomnijcie o czymś lekkim na rozruch. Na stole pojawią się jajka na twardo, bekon, fasola, kiełbasa, tosty, grzyby i pomidory. Wszystko przysmażone i tłustawe. Pozostałe posiłki są równie obfite.
Rolę lunchowej przekąski pełni ryba (zwykle dorsz) podawana z frytkami, czyli kultowe fish and chips. Oba składniki smaży się w głębokim oleju, a rybę obleka grubą panierką z ciasta. Danie na wynos tradycyjnie zawijało się w gazetę, dziś zastąpił ją papier śniadaniowy (czasem z gazetowym nadrukiem). Gdy konsumujemy na miejscu, wzbogaci je ocet i zielony groszek w formie rozgotowanej papki.
Może nie jest zbyt zdrowo i dietetycznie, ale na pewno tanio i smacznie. Szczególnie gdy jemy nad samym morzem, np. w Scarborough w restauracji The Golden Grid słynącej ze świetnych morskich potraw.
Cena: w barze na wynos ok. 3 £; w dobrej restauracji 5-10 £.
Więcej: www.goldengrid.co.uk