Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Barcelona od kuchni
Fot.: Mikhail Zahranichny, shutterstock.com
Slajd: 1/6
Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni

Zobacz więcej miniatur

Barcelona od kuchni

Kuchnia katalońska

Katalońska kuchnia odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę i soki z upraw na równinach, dziczyznę, drób i mięso, morskie ryby oraz skorupiaki. Określa się ją jako Mar i Muntanya (morze i góry), ponieważ jest szczególną mieszanką owoców morza i mięsa.

W Barcelonie można skosztować także potraw wielu innych kuchni. Eleganckie lokale w dzielnicy Eixample serwują świetne jedzenie, często jednak brakuje im atmosfery tradycyjnych miejsc na starówce takich, jak Agut, Caracoles i Set Portes.

Większość barów (tabernas, bodegas i cervecerias, czyli piwiarni) również oferuje jedzenie, często zadziwiająco dobrej jakości. Tam właśnie można zjeść tapas, kanapki (bocadillos po kastylijsku, bocats lub entrepans po katalońsku) i plats combinats (jednodaniowe posiłki) niemal o każdej porze dnia.

Tweetnij