Galeria zdjęć:
Burgenland to serce winiarskiej Austrii
Buschenschanki czyli tradycyjne, niewielkie gospodarstwa oraz winnice rozsiane są wśród wzgórz i pagórków. Spróbujemy w nich słodkich win, a także niespotykanego nigdzie indziej truskawkowego uhudlera, perlistych win białych i dobrze zbudowanych czerwonych.
W okolicach Jeziora Nezyderskiego króluje wino słodkie porównywane do węgierskiego tokaju aszú i najlepszych win francuskich z Sauternes. Północ Burgenlandu słynie z wytrawnych win białych i czerwonych. Charakterystyczne dla regionu są wina słomkowe (Strohwein) z podsuszanych winogron i lodowe (Eiswein) z mrożonych owoców.
Z miasta Rust pochodzi słynny Ruster Ausbruch. Deserowe, ciemno-rubinowe wino o aromacie wiśni i jeżyn z mocnym akcentem czarnego pieprzu blaufränkisch to jedno z najlepszych win środkowego Burgenlandu.