Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Cykada na targu w Kambodży
Fot.: Joanna Szyndler
Slajd: 3/10
Zupa z nietoperza Durian - król owoców azjatyckich Cykada na targu w Kambodży Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata Sanakii czyli żywa ośmiornica na talerzu Nalewki z węży i skorpionów Haggis w wersji bardziej wspólczesnej Ser Jajko z embrionem Zupa z ptasich gniazd

Zobacz więcej miniatur

Cykada na targu w Kambodży

Smażone tarantule i cykady, Kambodża

Groźne tarantule i cykady stały się przysmakiem w trudnych czasach dyktatury w Kambodży, które zmuszały mieszkańców do desperackiego radzenia sobie z zaglądającym w oczy głodem. Dzisiaj tarantule i cykady lądują głównie na talerzach turystów, którzy przyjeżdżają do miasta Sukon. Pająki wrzuca się na patelnię w całości, przyrządza się je na chrupiąco, przyprawiając czosnkiem i odrobiną soli. W smaku nieco podobne są do świerszczy, uważane są za rarytas - zarówno przez miejscowych, jak i przyjezdnych.

Tweetnij