Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata
Fot.: NZGMW, shutterstock.com
Slajd: 4/10
Zupa z nietoperza Durian - król owoców azjatyckich Cykada na targu w Kambodży Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata Sanakii czyli żywa ośmiornica na talerzu Nalewki z węży i skorpionów Haggis w wersji bardziej wspólczesnej Ser Jajko z embrionem Zupa z ptasich gniazd

Zobacz więcej miniatur

Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata

Kopi luwak, Indonezja

Zwykła kawa zrywana jest po prostu z krzewu, palona i zaparzana. W produkcji kopi luwak proces palenia zastąpiło przejście ziaren przez układ pokarmowy cywety - niewielkiego drapieżnika żyjącego w dżungli, który przypomina nieco kota. Jego układ trawienny ma podobno działać jedynie na miąższ owoców kawy, same ziarna poddane są jedynie lekkiej fermentacji, przez co tracą swój gorzki smak, a zyskują niepowtarzalny aromat. Napój jest zwykle bardzo drogi, ponieważ poddane biologicznej obróbce ziarna są zbierane przez miejscową ludność i rocznie udaje się w ten sposób "wyprodukować" jedynie kilkaset kilogramów tej niezwykłej kawy.

Tweetnij