Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Ser
Fot.: sxc.hu
Slajd: 8/10
Zupa z nietoperza Durian - król owoców azjatyckich Cykada na targu w Kambodży Kopi Luwak - nabardziej niesamowita kawa świata Sanakii czyli żywa ośmiornica na talerzu Nalewki z węży i skorpionów Haggis w wersji bardziej wspólczesnej Ser Jajko z embrionem Zupa z ptasich gniazd

Zobacz więcej miniatur

Ser

Casu marzu, Sardynia

Włosi wymyślili jedzenie, które ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy, które zamieszkują w serze casu marzu. Przysmak wytwarzany jest z mleka owczego. Wystawia się go na powietrze, pozwalając muchom serowym na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy uruchomiają proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze, doprowadzając ser do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak. Niektórzy przed spożyciem dania zgarniają larwy na bok, te bowiem podskakując na kilka centymetrów do góry potrafią zirytować smakoszy włoskiej kuchni. Sprzedaż sera casu marzu jest od kilku lat zakazana z przyczyn zdrowotnych, jednak wciąż jeszcze można go znaleźć na czarnym rynku.

Tweetnij