Galeria zdjęć:
Czeska kuchnia
Atrakcje Pragi: Kulinarnym szlakiem
Kuchnia czeska przed II wojną światową należała do jednej z najbardziej cenionych w Europie. Stłamszoną przez lata komunizmu tradycję dzisiaj odbudowuje Praski Instytut Kulinarny. Wykładowcy ze światowej czołówki kucharzy uczą, jak gotować wg dawnych recept. "Tematyczne kursy prowadzone są zwykle po czesku, chociaż szef placówki świetnie włada angielskim", mówi dziennikarka i miłośniczka sztuki kulinarnej Katarina Krausová.
Czeska kwaśna zupa z jajkiem po benedyktyńsku, polędwica wołowa w sosie śmietanowo-warzywnym czy potrawka z dziczyzny w sosie śliwkowym sprawiają, że szybko zapominam o grzechu obżarstwa. Oczywiście do tego najlepsze piwo. Z innych trunków polecam czeski rum Tuzemsky. Zmieszany z Kofolą - lokalną colą powstałą w latach 60. - tworzy drink zwany Czech Libre. Aby spróbować tych potraw i trunków, należy odwiedzić restaurację Malostranská Beseda, ale uwaga: lokal ma dwie sale. Omińmy zatem tę luksusową po lewej stronie i wybierzmy skromniejszą po prawej. Jest tam jednak tłoczno, można więc iść do Imperialu nieopodal Placu Republiki albo Lokálu przy Dlouhej 33. Na żeberka należy zaś udać się do Mlejnic na Kožnej.