Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acai
Fot.: Ula Fiedorowicz
Slajd: 1/6
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acai Owoce Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acaraje Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : feijoada Rio de Janeiro Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska: caipirinha

Zobacz więcej miniatur

Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acai

Prawdziwa feta trwa na ulicach Rio de Janeiro codziennie, bez względu na porę roku. Pełna intensywnych smaków kuchnia brazylijska łączy w sobie spuściznę po afrykańskich niewolnikach i portugalskich kolonizatorach.

Kuchnia Rio de Janeiro - zdrowo i dietetycznie

Życie w Rio de Janeiro toczy się na gorącym piasku z przerwami na kąpiel w oceanie i popijanie przez słomkę wody z młodego kokosa. Kult ciała jest w Brazylii bardzo silny. Niejeden dbający o linię carioca rozpoczyna dzień od zjedzenia acai, przypominających winogrona owoców z palm w dorzeczu Amazonii. Odkąd kilka lat temu dowiedziono, że jagody acai wspomagają odchudzanie i spowalniają proces starzenia, szybko zaczęły one zdobywać popularność w innych krajach. W Stanach wystarczyło, że Oprah Winfrey zachwyciła się nimi w swoim show, by stały się tam symbolem zdrowego stylu życia. Najpopularniejszym sposobem jedzenia acai w Rio de Janeiro jest zmiksowanie mrożonych owoców i podanie ich z granolą i bananami, tak zwane acai na tigela. Kremowa, purpurowa pulpa w smaku przypomina jagody, choć wyczuwa się delikatną czekoladową nutę.

fot. Ula Fiedorowicz

Tweetnij