Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Owoce
Fot.: www.shutterstock.com
Slajd: 2/6
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acai Owoce Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acaraje Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : feijoada Rio de Janeiro Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska: caipirinha

Zobacz więcej miniatur

Owoce

Gujawa, karambola, persymona...

Brazylia jest jednym z czołowych producentów owoców na świecie. Kraj obfituje w ponad 300 różnych gatunków: gujawa, karambola, guanabana, persymona, guarana, to tylko kilka egzotycznych nazw. Idealnym miejscem, by zaspokoić ciekawość i apetyt, jest miejski targ - w Rio de Janeiro np. Freira Hippie Ipanema. Znajdziemy tu nie tylko owoce – zapach gorącego oleju zaprowadzi nas do pastelarii, gdzie za małą sumę spróbujemy smażonego ciastka z nadzieniem mięsnym, rybnym, serowym lub na słodko. Portugalscy kolonizatorzy zostawili po sobie również popularne pasteis de bacalhau, smażone ziemniaczane kulki z dorszem. Po takich przekąskach można wytrwać do kolacji – głównego posiłku dnia, który jada się późnym wieczorem.

Tweetnij