Galeria zdjęć:
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acaraje
Rio de Janeiro - przysmaki z ulicy
Rio de Janeiro to dom dla przybyszy z różnych części Brazylii, którzy – wraz z biletem w jedną stronę– przywieźli własne tradycje, historie, przepisy. Na niedzielnym targu Freira Hippie Ipanema przy Praça General Osório przy jednym ze stoisk można posmakować bogatej kuchni północno-wschodniej Brazylii, o wyraźnych afrykańskich wpływach z czasów niewolnictwa.
Ubrane w tradycyjne stroje kobiety sprawnie nakładają porcje acaraje dla ustawiających się w kolejkach klientów. Masa z fasoli formowana jest w kulki i smażona w głębokim tłuszczu. Następnie acaraje kroi się na pół, a w środek nakłada vatapę – kremową pastę z orzeszków, pomidorów, mleka kokosowego, mąki i oleju palmowego. Na vatapie lądują jeszcze gotowane warzywa i krewetki, a na to odrobina ostrego sosu paprykowego, dla zaostrzenia smaku. Niewielka porcja jest sycąca, ale zawsze znajdzie się przecież trochę miejsca na deser, który można zamówić po drugiej stronie stoiska. Na suchej patelni smażą się naleśniki z tapioki. Cienkie jak papier i praktycznie bez smaku, stają się bardzo smaczne, kiedy ugryzie się kawałek z nadzieniem z kokosa i skondensowanego mleka.