Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : feijoada
Fot.: Ula Fiedorowicz
Slajd: 4/6
Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acai Owoce Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : acaraje Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : feijoada Rio de Janeiro Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska: caipirinha

Zobacz więcej miniatur

Rio de Janeiro, kuchnia brazylijska : feijoada

Kuchnia Rio de Janeiro - feijoada

Lokomotywą gastronomii w Rio de Janeiro nigdy nie była haute cuisine, z doskonałej jakości składnikami i sekretami najlepszych szefów. Dobra kuchnia najczęściej wyrasta z kreatywności ludzi, którzy nie posiadają zbyt wiele. Feijoada powstała w czasach niewolnictwa i skrajnego ubóstwa. Właściciel zjadał lepsze kawałki mięsa, zostawiając służbie resztki, często zresztą w nienajlepszym stanie. Niewolnicy konserwowali mięso poprzez zasolenie, a przed spożyciem gotowali z czarną fasolą. Dzisiejsza potrawa zawiera najczęściej kiełbasę, wieprzowe uszy i nóżki oraz suszone mięso. Po kilku godzinach na ogniu przypomina gulasz. Serwowana jest z fasolą, ryżem posypanym farofą (prażoną mąką z manioku), kapustą z bekonem i czosnkiem oraz pomarańczami, na poprawę trawienia.

fot. Ula Fiedorowicz

Tweetnij