Galeria zdjęć:
Mapa Zakopanego
Restauracja Zakopiańska
Jagiellońska 18
Piotr Mazik, współautor wydanej niedawno książki “Nieobecne miasto” o dawnym Zakopanem, mówi mi, bym Krupówek unikał jak ognia. Sam, gdy oprowadza wycieczki po mieście, układa trasę tak, by popularny deptak omijać szerokim łukiem. Na argument, że turysta musi musi też dobrze zjeść, a na Krupówkach chyba o to najlepiej, odpowiada że jest wprost przeciwnie. Tam gdzie mnóstwo jednodniowych turystów, tam kucharze nie muszą się starać. Na dobry obiad poleca więc Restaurację Zakopiańską usytuowaną z dala od centrum.
Wystrój jest podhalański, ale nie przaśny jak zazwyczaj w karczmach, a elegancki. Podobnie jest na talerzu. Choć kuchnia bazuje na regionalnych smakach, chętnie flirtuje też z wpływami z innych stron, tworząc swoisty góralski fusion. W tym roku restauracja zdobyła nagrodę w konkursie Wine & Food Noble Night, więc podejrzewam, że kulinarnie zadowoli nawet bardzo wybrednych. Mi pierogi z bryndzą smakowały wyśmienicie!
www.restauracjazakopianska.pl