Galeria zdjęć:
Szwajcarskie sery
Szwajcarskie sery
Jak przystało na krainę serem słynącą, koniecznie trzeba spróbować sera na ciepło. Specjalnością regionu Wallis jest „raclette” (na zdj.): to podgrzana przy kominku lub na specjalnym przyrządzie gomółka sera. Gdy wierzchnia warstwa się stopi, podaje się ją gościom wraz z korniszonami, marynowanymi cebulkami i gotowanymi ziemniakami w mundurkach. Przy wybieraniu restauracji warto sprawdzić, czy w menu znajduje się tzw. „raclette à discrétion”. Oznacza to, że raz zapłaciwszy, możemy jeść raclette do woli (zwykle porcja kosztuje 6-8 franków). Taką ofertę ma m.in. Bergstube przy Schluhmattstrasse 165 (w sezonie zimowym we wtorki i czwartki) oraz bardziej ekskluzywny Walliserhof przy Bahnhofstrasse 30 (42 franki od osoby, w cenie mała deska wędlin).