Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Szwajcarskie sery
Fot.: www.shutterstock.com
Slajd: 4/6
Z widokiem na Matterhorn Cmentarz pod Matterhornem Zermatt dla narciarzy i nie tylko Szwajcarskie sery Muzeum Matterhornu Zermatt tylko bez samochodu

Zobacz więcej miniatur

Szwajcarskie sery

Szwajcarskie sery

Jak przystało na krainę serem słynącą, koniecznie trzeba spróbować sera na ciepło. Specjalnością regionu Wallis jest „raclette” (na zdj.): to podgrzana przy kominku lub na specjalnym przyrządzie gomółka sera. Gdy wierzchnia warstwa się stopi, podaje się ją gościom wraz z korniszonami, marynowanymi cebulkami i gotowanymi ziemniakami w mundurkach. Przy wybieraniu restauracji warto sprawdzić, czy w menu znajduje się tzw. „raclette à discrétion”. Oznacza to, że raz zapłaciwszy, możemy jeść raclette do woli (zwykle porcja kosztuje 6-8 franków). Taką ofertę ma m.in. Bergstube przy Schluhmattstrasse 165 (w sezonie zimowym we wtorki i czwartki) oraz bardziej ekskluzywny Walliserhof przy Bahnhofstrasse 30 (42 franki od osoby, w cenie mała deska wędlin).

Tweetnij