Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Francja, Paryż, Sacre Coeur
Fot.: masala
Slajd: 4/4
Francja, Paryż, Widok na Palais de Chaillot Paryż, widok z rzeki Sekwany Paryż, Dzielnica Łacińska, 2009 Francja, Paryż, Sacre Coeur

Zobacz więcej miniatur

Francja, Paryż, Sacre Coeur

ATRAKCJE

Warto przeżyć
Les Puces Saint Ouen (metro Porte de Clignancourt). Słynny targ staroci dla ściągających tu z całego świata pasjonatów francuskiej sztuki dekoracyjnej z XVIII wieku bądź art déco. Można tu kupić książki, litografie i wszystko inne, co stare. Uwaga, sama dzielnica jest dość niebezpiecza, więc trzymajmy się za kieszenie, aby nie zapłacić za wrażenia ze zwiedzania utratą całego portfela.

Trzeba zobaczyć
Jeden z piękniejszych panoramicznych widoków na Paryż rozciąga się ze schodów kościoła Sacré-Coeur na wzgórzu Montmartre, czyli centrum osiemnastej dzielnicy miasta, która stanowiła niegdyś azyl dla impresjonistów. Podnóże Montmartre’u od strony południowej okala dzielnica słynąca z uciech z Moulin Rouge w samym sercu (Metro Abesses lub Pigalle).

Teraz Relaks
Café de l’industrie to „bistro-bar” w jedenastej dzielnicy Paryża, nieopodal Marais. Modny adres, w pobliżu tętniących nocnym życiem rue de la Roquette i okolic placu Bastylii. Dobre miejsce na rozpoczęcie dłuższego wieczoru. 16 rue Saint Sabin, metro Bastille albo Bréguet-Sabin.

Rada autora:
Koszt: Paryż jest drogi, a jeszcze droższe są pułapki dla turystów. Ceny za sałatkę w zwykłej brasserie nie powinny przekraczać 12 euro, a steak tartare powinniśmy dostać za nie więcej niż 14 euro. Przyzwoita cena hosteli to około 60 euro za noc, a ceny hoteli trzygwiazdkowych powinny wahać się pomiędzy 120 a 150 euro za pokój dwuosobowy.
Rada autora: Wbrew legendom paryżanie są bardzo mili, serdeczni i pomocni. Już dawno minęły czasy, gdy nieznajomość francuskiego była powodem do lekceważenia. Z niechęcią będą się jednak odnosić do wszelkich prób narzucenia im formuły „klient nasz pan”. Czas w Paryżu biegnie wolniej i wszelkie próby przyspieszenia czyjejkolwiek reakcji, choćby tylko kelnera, zostaną przyjęte z niesmakiem. Nic na to się nie da poradzić.

Tweetnij