Galeria zdjęć:
potrawa 5
Demínka
ADRES: Škrétova 1, Praha 2
SPECJAŁY: Wśród potraw z „czeskiej klasyki” znaleźć można wołowinę z ryżem, smażony ser z sosem tatarskim i gulasz. Gościom serwuje się ponadto słowackie kluski: halušky z bryndzą oraz strapačky z wędzonym mięsem i kiszoną kapustą.
CENY: Gulasz z sałatką i deserem kosztuje 265 Kc.
CIEKAWOSTKI: Demínka to jedna z najstarszych restauracji Pragi. Z krótkimi przerwami działa od 1886 roku.
U Dobré myšlenky
ADRES: Podskalská 27, Praha 2
SPECJAŁY: W karcie potraw z pogranicza Słowacji i Czech znajdują się gulasze, tradycyjne halušky podawane z wędzonym mięsem lub pieczonym boczkiem, kapustą i prażoną cebulą. Do mięs chętnie podaje się knedliki, smażoną cebulkę, poza tym żurawinę lub ziemniaki i duszoną kapustę.
CENY: Halušky z mięsem, zupa oraz piwo (0,5 l) – 220 Kc.
CIEKAWOSTKI: Restauracja posiada specjalne menu dla dzieci.