Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Wyspy greckie: Naksos
Fot.: www.shutterstock.com
Slajd: 6/20
Wyspy greckie: Kefalinia Wyspy greckie: Samos Wyspy greckie: Patmos Wyspy greckie: Skiros Wyspy greckie: Zakyntos Wyspy greckie: Naksos Wyspy greckie: Thasos Wyspy greckie: Korfu Wyspy greckie: Lefkada Wyspy greckie: Milos Wyspy greckie: Kreta Wyspy greckie: Alonissos Wyspy greckie: Santorini Wyspy greckie: Kalymnos Wyspy greckie: Mykonos wyspy greckie: Karpathos wyspy greckie: Rodos wyspy greckie: Simi wyspy greckie: Gawdos wyspy greckie: Paksos

Zobacz więcej miniatur

Wyspy greckie: Naksos

Wyspy greckie: Naksos

Naksos to najbardziej zielona wyspa Cyklad pełna żyznych dolin, a także rozrzuconych po górach miasteczek i wsi, w których mieszkańcy żyją w zgodzie z tradycją. Wielu zajmuje się produkcją lokalnego wina, które według legendy jest lekarstwem na złamane serce. Pijała je nawet porzucona przez Tezeusza Ariadna. Podziałało – szybko zapomniała o dawnym ukochanym i straciła głowę dla boga winnej latorośli, Dionizosa.

Na Naksos powinni wybrać się przede wszystkim miłośnicy greckiej kuchni – tutejsza gleba służy uprawom oliwek, winogron, fig, owoców cytrusowych, a także kukurydzy i ziemniaków. Produkuje się tu wyśmienite miody, sery i niepowtarzalny likier Kitro wytwarzany według pilnie strzeżonej receptury.

Tweetnij