Kuchnie świata

[QUIZ] Czy wiesz skąd pochodzą te potrawy?

, 27.06.2017

Jedzenie w podróży

fot.: www.shutterstock.com

Jedzenie w podróży
Przyjęło się mówić, że co kraj, to obyczaj. Warto tu jednak również dodać, że co kraj to inne gusta kulinarne. Wiecie z jakich państw pochodzą popularne na całym świecie dania?

Coraz częściej podróżujemy nie tylko malowniczych pejzaży i niesamowitych wspomnień, ale również, aby skosztować specjałów lokalnej kuchni. Kusi nas zarówno różnorodność potraw, jak i bogactwo aromatów. Często kulinarne podróże po świecie rozwijają naszą kulinarną kreatywność, w końcu każdy region ma do zaoferowania coś innego.

NA TEMAT:

Maroko, czyli mięso i potrawy

Marokańska kuchnia zawdzięcza swoją różnorodność wpływom kultur z całego świata. Wbrew nie opiera się ona wyłącznie na na daniach mięsnych, na talerzach równie często jak baraninę czy kurczaka znajdziemy także oliwki, orzechy lub świeże owoce. Nieodłącznym elementem głównych dań serwowanych w marokańskich restauracjach są zestawy sałatek podawane na gorąco i zimno.

Prawie do wszystkich dań dodawany jest czosnek, który ma podkreślić smak mięsa i warzyw. Do nadania wyrazistości smaku używa się także takich przypraw jak imbir, pieprz, anyż, sezam czy kurkuma. Co ciekawe, w marokańskich domach posiłki je się rękoma, a jako naczynie używany jest chleb.

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni Maroka jest tadżin. Na potrawę składają się głównie mięso z warzywami i dużą ilością przypraw. Całość jest duszona w specjalnym garnku ze stożkową pokrywą, to właśnie jemu tadżin zawdzięcza swoją nazwę.

Jak smakują Hawaje?

Hawaje to nie tylko rajskie wyspy i ciągnące się kilometrami piaszczyste plaże. Chlubą najmłodszego stanu USA jest także, często pomijana, kuchnia. Hawajskie dania to połączenie smaków rodem z Azji i Pacyfiku, królują więc ryby i owoce. Jednym z największych lokalnych przysmaków jest Lau Lau – kurczak lub warzywa gotowane na parze w torebce liści.

Podstawą hawajskiej kuchni jest poi – pasta z roztłuczonego, ugotowanego taro, warzywa przypominającego ziemniak. Hawajczycy uważają, że kilkudniowe, lekko sfermentowane poi smakuje najlepiej. Zgodnie z tradycją pastę powinno jeść się za pomocą trzech środkowych palców dłoni.

Wiele z lokalnych potraw przeniknęło do menu restauracji na całym świecie. Czy wiesz, skąd pochodzi twoje ulubione danie? Sprawdź swoją wiedzę, robiąc quiz!

 

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.