POLSKA

Festiwal Biriofila 2013: Żywiec 14 i 15 czerwca

PIWO

fot.: sxc.hu

PIWO
Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od największego w Polsce święta miłośników piwa – Festiwalu Birofilia 2013, który odbędzie się 14 i 15 czerwca na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Jego celem jest pokazanie jak ciekawy i złożony jest świat piwa. Udział w festiwalu jest bezpłatny.

Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od największego w Polsce święta miłośników piwa – Festiwalu Birofilia 2013, który odbędzie się 14 i 15 czerwca na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Jego celem jest pokazanie jak ciekawy i złożony jest świat piwa. Udział w festiwalu jest bezpłatny.

Birofilia to pierwszy i największy w Polsce festiwal gromadzący wszystkich miłośników piwa i piwnych atrybutów. Odbywa się regularnie od prawie 20 lat zawsze w trzeci weekend czerwca, kiedy to do Żywca zjeżdża ponad 4000 miłośników złocistego trunku z Polski i Europy. Tylko tu spotyka się cały piwny świat: piwowarzy domowi, piwowarzy rzemieślnicy, piwowarzy z dużych browarów, kolekcjonerzy kapsli, butelek, puszek, podkładek, etykiet, kufli, szklanek, mistrzowie piwowarstwa i inni zainteresowani chmielowym napojem. Festiwal Birofilia 2013 odbędzie się w Żywcu, w którym warzy się piwo nieprzerwanie od 157 lat.

Uczestnicy Festiwalu mogą liczyć na wiele atrakcji. Obok zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i Muzeum Browaru, które co roku odwiedza aż 100 000 turystów, będą oni mogli wysłuchać wykładów nt. chmielu, drożdży i słodu i ich roli w warzeniu piwa, śledzić warsztaty warzenia piwa na scenie, wziąć udział w pokazie palenia słodu do piwa. Będą także mieli okazję porozmawiać z największymi autorytetami w piwnym świeciem.in. „Papieżem Piwa” Conradem Seidlem, Stanem Hieronymusem, Donem Jeffreyem, Ianem Hornseyem, Andreasem Richterem. Na scenie głównej eksperci zajmą się tematem niezwykle interesującym z punktu widzenia konsumentów – mitami piwnymi a na stoisku sztukaserwowaniapiwa.pl chętni odbędą kurs idealnego nalewania piwa, do którego niezbędne jest 7 kroków. Do wyboru będą trzy różne sposoby: nalewanie Żywca, nalewanie Heinekena, nalewanie Guinnessa.

Osoby, które do Żywca przyjadą tylko po to, żeby beznamiętnie wychylić kilka litrów piwa zawiodą się. Choć dostępnych będzie ponad 500 piw z całego świata w kilkudziesięciu stylach piwnych oraz trunki uwarzone przez piwowarów domowych i rzemieślniczych, degustuje się je w specjalnych małych, kufelkach o poj. 125 ml. Tyle wystarczy, aby poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa, zachowując przy tym odpowiedzialną postawę wobec alkoholu.

Kulminacyjnym punktem tego największego piwnego wydarzenia w Polsce będzie wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Piwowar domowy, który je uwarzył w nagrodę będzie mógł to zrobić ponownie – tylko nie w swojej kuchni, czy piwnicy a w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie i nie w objętości 20 l, a kilka tysięcy razy większej. Wszyscy mieszkańcy Polski będą mogli kupić Grand Championa Birofilia 2013 jak zwykle 6 grudnia w Mikołajki, kiedy to trafi on do wybranych sklepów w całej Polsce.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.