WARSZAWA

Kolacje w ciemności nową kulinarną atrakcją w Warszawie

Beata Kaźmierczak, 5.11.2014

Restauracja Borpince

fot.: Borpince.pl

Restauracja Borpince
Typ restauracji, kompozycja dania i sposób, w jaki się je serwuje, wpływają na to, jak smakują nam potrawy. Czasem jednak wzrok nas zawodzi... Międzynarodowy projekt "Dine in the Dark" zachęca gości do delektowania się daniami, a nie skupienia na ich wyglądzie. Warszawa jako pierwsze miasto w Polsce przystąpiła do cyklu „kolacji w ciemnościach”.

W centrum Warszawy, w okolicy ulic Chmielnej i Nowego Światu można wziąć udział w niezwykłym wydarzeniu kulinarnym: zjeść kolację w ciemności. ‘Dine in the Dark’ od października w restauracji Borpince.

Głównym założeniem organizatorów kolacji jest podawanie jedzenia i spożywanie go w całkowitej ciemności. Uczestnicy starają się odgadnąć dzięki różnym zmysłom, jaka potrawa znajduje się na ich talerzu. Duże znaczenie mają tu smak, zapach oraz konsystencja jedzenia. Przed wejściem należy wyłączyć wszelkie urządzenia, które mogą emitować światło (m.in. telefony komórkowe i niektóre zegarki). Kelnerzy i obsługa wyposażeni są w noktowizory, dzięki którym dbają o bezpieczeństwo i wygodę gości. Sama kolacja jest sporym wyzwaniem dla uczestników, którzy muszą po ciemku poradzić sobie ze sztućcami, znaleźć jedzenie na talerzu bądź nalać sobie wody do szklanki.

NA TEMAT:

Węgierskie przysmaki

Restauracja specjalizuje się głównie w kuchni węgierskiej i to jej składniki wykorzystuje, jednak kucharze starają się stworzyć coś nowego, stonowanego, nawiązującego do dań ogólnoeuropejskich i dopasowanego do gustu gości. Menu jest trzymane w sekrecie, na wstępie wiadomo jedynie, że kolacja składa się z przystawki, dania ciepłego z mięsem, rybą lub wegetariańskiego oraz deseru. W przerwach pomiędzy potrawami można wymienić się doznaniami, omówić wrażenia lub zabawić w zgadywanie, co znalazło się na talerzu. W kolacji mogą wziąć udział również alergicy, jednak muszą o tym poinformować obsługę przy rezerwacji.

Pierwsza kolacja w ciemności

Pierwszą kolację w takiej formule podano na Litwie w 2013 roku, a projekt ten odbił się szerokim echem w Europie. Do tej pory uczestniczyły w nim takie kraje, jak Łotwa, Estonia i Finlandia, a od niedawna również Polska. Do restauracji w Warszawie dołączą niedługo również te w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Wrocławiu. "Dine in the Dark" jest pierwszą inicjatywą tego typu, która rozwija się w Europie Środkowo-Wschodniej.

Ceny: od 99 zł
Rezerwacji na Dine in the Dark można bezpośrednio dokonać na stronie www.dineinthedark.pl bądź podarować udział w kolacji bliskiej osobie, korzystając z serwisu www.wyjatkowyprezent.pl.

Gdzie: ul. Zgoda 1, Warszawa.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.