POLSKA

Pańska skórka. TOP 6 ciekawostek. Co to jest i skąd pochodzi?

Agnieszka Morawska, 1.11.2019

pańska skórka

fot.: Wikipedia

pańska skórka
Dla wielu Warszawiaków 1 listopada ma smak pańskiej skórki. Regionalny przysmak jest nieodłącznym elementem Wszystkich Świętych i Zaduszek. Właśnie w tych dniach, specjalne cukierki można kupić w okolicach nekropolii. Czym dokładnie jest pańska skóra i skąd pochodzi? Sprawdźcie nasze TOP 6 ciekawostek o tym przysmaku.

1. Pańska skórka - co to jest i skąd pochodzi?

To tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w pergamin i sprzedawany głównie w Warszawie. Poza stolicą, przysmak jest praktycznie nieznany. Przedwojenny smakołyk od lat jest obecny na przycmentarnych straganach w czasie świąt zadusznych.

2. Jak smakuje pańska skórka?

Cukierek jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin. Ma delikatny karmelowo-migdałowy smak, niektórym jednak przypomina owocową pastę do zębów. Warszawski przysmak jest bardzo słodki, rozpuszczając się w ustach przykleja się do zębów i podniebienia. Im zimniej tym pańska skórka jest twardsza. Trzeba być ostrożnym podczas gryzienia, bo możemy sobie zafundować nieplanowaną wizytę u stomatologa.

NA TEMAT:

3. Skąd wzięła się nazwa pańskiej skorki?

W Słowniku warszawskim z początku XX wieku znajdziemy cukierek pod hasłem „panieńska skórka”. Swoją nazwę zawdzięczał konsystencji, która przypominała delikatną skórę młodych panien. Z czasem nazwa została zmieniona na „pańską skórkę”.

4. Pańska skórka specyfikiem z apteki?

To mógł być jeden z ulubionych leków zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W „Słowniku języka polskiego” Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego z 1908 roku znajdziemy informacje, o pańskiej skórce w aptekach. Początkowo sprzedawano ją jako lekarstwo na kaszel.

5. Pańska skórka na specjalnej liście

30 stycznia 2008 roku pańska skórka została wpisana do rejestru produktów tradycyjnych.

6. Pańska skórka w innych regionach

Mimo, że pańska skórka jest typowo warszawskim smakołykiem ma swoje odpowiedniki w innych regionach polski. W Krakowie podczas Wszystkich Świętych kupimy turecki miodek, w Lublinie spotkamy szczypki. Na Lubelszczyźnie kupimy je także podczas odpustów.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.