Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Kobiece menu - Zdrowa równowaga - PRZEPISY
K.T., 25.03.2013
Dokonywanie właściwego, zdrowego wyboru podczas podróży powinno być łatwe i kuszące zarazem. Szef kuchni restauracji Venti-Tre w hotelu Hyatt Regency Warsaw Volker Muehrer stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór wyśmienitych i aromatycznych smaków oraz dań strannie przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników. Dodatkowo podane w doskonale wymierzonych proporcjach pozwala naszym gościom utrzymać zdrowy styl życia i dobrą formę.
Odkryj doskonałą równowagę w naszym menu, które zostało stworzone z myślą o dobrym samopoczuciu naszych Gości. Skomponuj swoje własne menu z szerokiego wyboru pełnowartościowych dań, dodatków i sosów. Nowe menu „Zdrowa Równowaga” powstało w odpowiedzi na potrzeby naszych gości, których nie satysfakcjonują standardowe wielkości porcji oraz ciężkostrawne dania w karcie menu.
Nasze nowe menu „Zdrowa Równowaga” daje wiele możliwości, aby utrzymać doskonałą formę w podróży, degustując w szerokim wyborze świeżo wyciskanych soków i smoothies, lekkostrawnych i dietetycznych daniach oraz dodatkach, a także idealnie przygotowanych porcjach.
Menu “Zdrowa Równowaga” restauracji Venti-Tre w hotelu Hyatt Regency Warsaw oferuje:
- Wybór świeżo wyciskanych soków owocowych i koktajli smoothies
- Wybór dań pełnowartościowych i jednocześnie lekkostrawnych podanych w idealnie wymierzonych proporcjach
- Opcję „Skomponuj swoje własne menu” z szerokim wyborem wyśmienitych, zróżnicowanych dań, dodatków i sosów dobieranych przez naszych gosci według ich smaków i preferencji
- Opcję „Skomponuj swoje własne menu” zawierające wiele zdrowych alternatyw odzwierciedlających lokalne i międzynarodowe smaki
Przepisy na Smoothies
ENERGISE YOUR DAY / DZIEŃ PEŁEN ENERGII
Przepisy na smoothie (4 porcje)
Żółty witaminowy smoothie
ananas ½ sztuki
mango ½ sztuki
jabłko 1 sztuka (zielone lub czerwone)
pomarańcza 1 sztuka
olej z kiełków pszenicy 2 łyżeczki od herbaty
Koktajl marchewkowy
marchewka 5 sztuk
jabłko 1 sztuka (czerwone lub zielone)
gruszka 1 sztuka
oliwa z oliwek 1 łyżeczka od herbaty
Zielony zdrowy smoothie
sałata masłowa ½ sztuki
brzoskwinia 1 sztuka
maliny 50 gr
mleko sojowe 100 ml
Napój z musli
płatki owsiane 25 gr
mleko sojowe 150 ml
migdały 5 gr
banan 1 sztuka
jabłko ½ sztuki
Przygotowanie:
umyć owowce i warzywa. Obrać ze skórki. Pokroić wszystko w drobną kostkę i zmiksować przy użyciu blendera.
Sałata Venti-tre (4 porcje)
1 sałata Lollo Rosso
1 sałata Lollo Bianco
Sałata Ruccola
Serce sałaty Cezar 1 sztuka
Zielone szparagi 8 sztuk
Marchewka 1 sztuka
Gruszka 1 sztuka
Orzechy włoskie 5 sztuk
Vinaigrette
Olej słonecznikowy 0,02 l
Swieżo wyciskany sok z cytryny 0,01 l
Szalotka 1 sztuka
Sól, pieprz
Przygotowanie
Odciąć końce sałaty, umyć liście sałaty w zimnej wodzie. Obciąć białe końcówki szparagów i obrać je. Przygotować 1 litr wody (lekko osolonej), doprowadzić do wrzenia i włożyć szparagi na 4 minuty do ugotowania. Wyjąć szparagi ze wrzątku i przełożyć do lodowatej wody. Gdy szparagi już ostygną, pokroić na trzy części. Obrać marchewki i gruszki ze skórki i pokroić je w paski.
Obrać i pokroić szalotkę ją w drobną kostkę. Wymieszać ją z sokem z cytryny w misce i dodać powoli olej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania
Wymieszać sałatę i marchewkę z przygotowanym dressingiem w misce, następnie na talerzu ułóż sałatę kładąc na wierzch gruszkę i zielone szparagi (6 sztuk). Udekoruj orzechami.
Marynowane krewetki z czerwoną salsą i trawą cytrynową (1 porcja)
Krewetki królewskie bez głowy 8 sztuk
Trawa cytrynowa 2 sztuki
Rozmaryn 1 gałązka
Czosnek ½ główki
Chili czerwone 1 sztuka
Oliwa z oliwek 0,01 l
Sól, pieprz
Czerwona salsa
Czerwona cebula 1 sztuka
Papryka czerwona ½ sztuki
Pomidor 1 sztuka
Chili czerwone 1 sztuka
Oliwa z oliwek 0,05 l
Sól, Cukier, Pieprz
Przygotowanie
Obrać i oczyścić krewetki. Rozbić trawę cytrynową i przeciąć czerwoną papryczkę chili w pół. Wymieszać w misce krewetki ze wszystkimi składnikami i marynować je przez 12 godzin. Następnie smażyć na gorącej patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Obrać czerwoną cebulą i pomidora. Wyjąć nasiona z papryki i z chilli, a następnie pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę. Smażyć wszystko na patelni i doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku.
Sposób podania
Położyć krewetki na talerzu z dodatkiem sałaty i polać czerwową salsą
Ekologiczna cielęcina z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie i fasolką szparagową (4 porcje)
Ekologiczna polędwica cielęca 0,8 Kg
Ziemniaki 0,5 Kg
Zielona fasolka szparagowa 0,3 Kg
Rozmaryn 2 gałązki
Szalotka 2 sztuki
Oliwa z oliwek 0,01 L
Masło 0,05 Kg
Sól, Pieprz
Przygotowanie
Oczyścić schab cielęcy ze skóry i tłuszczu, pokroić go na cztery steki. Grilować je na gorącej patelni, aż będą miękkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić w kliny. Posiekać rozmaryn i marynować ziemniaki z olejem i rozmarynem przez około dwie godziny. Następnie piec w piekerniku do około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Obrać szalotki i pokroić w drobną kostkę.
Oczyścić fasolkę. Zagotować 1 litr lekko osolonej wody i gotować fasolę przez 5 minut. Ugotowaną fasolę smażyć razem z masłem i pokrojoną szalotką na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sposób podania
Wyłożyć ziemniaki i zieloną fasolkę na środku talerza. Na wierzchu położyć steki cielęce. Polać całość oliwą z oliwek.
Polub nas na Facebooku!