Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Przepisy z Kuchennych Rewolucji - TARTA Z WĄTRÓBKI - Przepisy Magdy Gessler
- FOLKLOR TARTA Z WĄTRÓBKI PRZEPIS
- JAK ZROBIC TARTĘ Z WĄTRÓBKI
- PRZEPISY MAGDY GESSLER
- PRZEPISY Z RESTAURACJI FOLKLOR
- TARTA Z MUSEM Z WĄTRÓBKI GESSLER
- TARTA Z MUSEM Z WĄTRÓBKI MAGDY GESSLER
- TARTA Z WĄTRÓBKI MAGDY GESSLER
- TARTA Z WĄTRÓBKI PRZEPIS
K.T., 1.03.2013
W pierwszym odcinku siódmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odmieniła restaurację "Folklor" w Jastrowiu. Manu lokalu oparła na daniach z dziczyzny, które zrobiły furorę podczas finałowej kolacji. Szczególnym uznaniem goście cieszyła się tarta z musem z wątróbki dzika. Zobacz, jak przygotować tę oryginalną potrawę w domu.
Niezbędne składniki - do przygotowania tarty o średnicy ok. 25 cm:
60 dag wątróbki z dzika
grzyby leśne (do smaku)
250 g mąki
4 jajka
150 g masła
pół cytryny
250 ml śmietanki 30 %
cukier
łyżeczka soli
koniak
Tarta z wątróbki Magdy Gessler - sposób przygotowania:
Jeżeli chcemy przygotować tartę z wątróbki dokładnie według przepisu Magdy Gessler niezbędna jest nam wątróbka z dzika. Potrawa będzie jednak smaczna, nawet jeśli zastąpimy ją np. wątróbka wołową.
Najpierw przygotowujemy ciasto, które będzie stanowiło bazę tarty. Z połowy cytryny ścieramy skórkę. Następnie w misce łączymy mąkę, 1 jajko, masło, skórkę z cytryny sól i cukier. Rozgniatamy widelcem, nie dopuszczając by ciasto się ogrzało. Czynność tę należy wykonać jak najszybciej, tak aby składniki połączyły się w jednolita masę.
Następnie zabieramy się do musu z wątróbki. Na początku klarujemy masło. Rozgrzewamy je na patelni i smażymy na nim wątróbkę z dzika. Czekamy aż ostygnie a potem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę a następnie przecieramy przez sito. Na maśle należy też podsmażyć drobno posiekane grzyby.
Do musu dodajemy śmietankę, pozostałe jajka, przyprawy oraz koniak a także podsmażone wcześniej grzyby leśne.
Kruche ciasto rozwałkowujemy aż będzie miało ok 3 mm grubości i wykładamy nim tortownicę. Pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 180 st. C( sami ciasto). Następnie wlewamy mus i pieczemy aż stężeje.
Potrawa najlepiej smakuje w towarzystwie sosu chrzanowo-jabłkowo-śmietanowego.
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli, trochę cukru
- skórka z połowy cytryny
Szybko zagnieść ciasto, nie dopuszczając, by się ogrzało (lepiej użyć na początku widelca, niż zagniatać cały czas ręką, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche), wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ta ilość składników wystarczy do przygotowania tarty o średnicy ok. 24-26 cm.
Mus z wątróbki do tarty:
Wątróbkę z dzika (może też być inna, np. wieprzowa, ewentualnie drobiowa) trzeba podsmażyć na klarowanym maśle. Lekko przestudzoną mielimy kilkakrotnie na gładką masę i przecieramy przez sito. Dodajemy śmietankę 30-procentową, kilka jajek, koniak, przyprawy: sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej. Mus powinien być rzadki, w przeciwnym razie po upieczeniu będzie suchy. Orientacyjne proporcje na tartę, którą będziemy piec w formie o średnicy 24-26 cm, to ok. 50-60 dag wątróbki, 250 ml śmietanki, 2-3 jajka. Do musu można też dodać podmażone na maśle, drobno pokrojone leśne grzyby.
Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wykładamy nim głęboką formę (może być tortownica) i wstawiamy do piekarnika (180 st. C) do zrumienienia (10-15 min). Następnie wlewamy mus z wątróbek i ponownie wstawiamy tartę do piekarnika, aż mus stężeje. Podajemy z sosem chrzanowo-jabłkowo-śmietanowym.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-tarte-z-watrobka-z-dzika-wg-przepisu-m-gessler,17_53297.html
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli, trochę cukru
- skórka z połowy cytryny
Szybko zagnieść ciasto, nie dopuszczając, by się ogrzało (lepiej użyć na początku widelca, niż zagniatać cały czas ręką, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche), wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ta ilość składników wystarczy do przygotowania tarty o średnicy ok. 24-26 cm.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-tarte-z-watrobka-z-dzika-wg-przepisu-m-gessler,17_53297.html
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli, trochę cukru
- skórka z połowy cytryny
Szybko zagnieść ciasto, nie dopuszczając, by się ogrzało (lepiej użyć na początku widelca, niż zagniatać cały czas ręką, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche), wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ta ilość składników wystarczy do przygotowania tarty o średnicy ok. 24-26 cm.
Mus z wątróbki do tarty:
Wątróbkę z dzika (może też być inna, np. wieprzowa, ewentualnie drobiowa) trzeba podsmażyć na klarowanym maśle. Lekko przestudzoną mielimy kilkakrotnie na gładką masę i przecieramy przez sito. Dodajemy śmietankę 30-procentową, kilka jajek, koniak, przyprawy: sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej. Mus powinien być rzadki, w przeciwnym razie po upieczeniu będzie suchy. Orientacyjne proporcje na tartę, którą będziemy piec w formie o średnicy 24-26 cm, to ok. 50-60 dag wątróbki, 250 ml śmietanki, 2-3 jajka. Do musu można też dodać podmażone na maśle, drobno pokrojone leśne grzyby.
Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wykładamy nim głęboką formę (może być tortownica) i wstawiamy do piekarnika (180 st. C) do zrumienienia (10-15 min). Następnie wlewamy mus z wątróbek i ponownie wstawiamy tartę do piekarnika, aż mus stężeje. Podajemy z sosem chrzanowo-jabłkowo-śmietanowym.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-tarte-z-watrobka-z-dzika-wg-przepisu-m-gessler,17_53297.html
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli, trochę cukru
- skórka z połowy cytryny
Szybko zagnieść ciasto, nie dopuszczając, by się ogrzało (lepiej użyć na początku widelca, niż zagniatać cały czas ręką, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche), wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ta ilość składników wystarczy do przygotowania tarty o średnicy ok. 24-26 cm.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-tarte-z-watrobka-z-dzika-wg-przepisu-m-gessler,17_53297.html
Polub nas na Facebooku!
Zobacz również:
- Wielkanoc 2013: Przepisy Magdy Gessler - BABA WIELKANOCNA
- Przepisy Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji - kotlet z dorsza w sosie...
- Wakacyjne przepisy Magdy Gessler: Chłodnik wileński
- PRZEPISY MAGDY GESSLER: Tatar "Oko pirata" z czarną oliwką
- PRZEPISY MAGDY GESSLER na święta: Gołąbki z dorsza
- PRZEPISY MAGDY GESSLER - Kociołek z jeleniny