Powrót do

Galeria zdjęć:

Fot.: Patty Orly, shutterstock.com
Slajd: 4/6
Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni

Zobacz więcej miniatur

Barcelona od kuchni

Typowa kolacja

Typowa kolacja może się rozpocząć od amanida catalana, sałatki z wędliną, escalivady przyrządzanej z obranych ze skóry, pieczonych papryk i bakłażanów zanurzonych w oliwie i podawanych na zimno, esqueixady, sałatki z rozdrobnionym dorszem. Głównym daniem może być suquet (potrawa z duszonej ryby), estofat (potrawa z duszonego mięsa), botifarra amb mongetes (kiełbaska z fasolą) lub królik (conill), serwowany ze ślimakami (cargols) lub sosem czosnkowym alioli.

Najbardziej charakterystycznym deserem jest crema catalana (krem z jaj, śmietany i cukru z warstwą karmelizowanego cukru na górze). Innym smakołykiem jest mel i mato przyrządzany z miodu i kremowego sera. Do najlepszych słodyczy należą zazwyczaj wypieki sprzedawane w cukierni.

Tweetnij