Galeria zdjęć:
Barcelona od kuchni
Tapas
Tapas (tapes po katalońsku), przekąski, z których na świecie słyną hiszpańskie bary i kawiarnie, występują w dziesiątkach odmian, od oliwek i solonych migdałów po bardziej skomplikowane, takie jak sałatki warzywne, smażone kalmary, krewetki z czosnkiem, pasty z homara i majonezu, kulki mięsne, pikantne ziemniaki, kawałki omletu z ziemniakami, plastry kiełbaski i sera. Lista przekąsek bywa bardzo długa, a czasem bardzo pomysłowa, szczególnie w wyjątkowo popularnych lokalach oferujących tapas baskijskie pintxos.
Danie większe od tapa nazywa się porcion. Z kolei duża porcja przeznaczona dla więcej niż jednej osoby to racion, a jej połowa to media racion. Przekąskami można się najeść, zwłaszcza gdy zagryza się kawałkiem pysznego pa amb tomaąuet, chleba natartego czosnkiem, oliwą i pomidorami, który występuje także w wersji z szynką (pernil), ostrą kiełbaską (xorico), serem (formatge) i anchois (anxoves).
Inne potrawy, których warto skosztować w czasie wizyty w barze, to truites, tortilla (hiszpański omlet przyrządzony z ziemniakami, cebulą, czasami również ze szpinakiem); małe smażone rybki; ośmiornice, ślimaki lub patatas bravas, ziemniaki w pikantnym pomidorowym sosie.