Powrót do

Galeria zdjęć:

Pełen ekran
Barcelona od kuchni
Fot.: Natalia Van Doninck, shutterstock.com
Slajd: 6/6
Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni Barcelona od kuchni

Zobacz więcej miniatur

Barcelona od kuchni

Cava i kawa

Wino to stały element katalońskiego stołu. Oprócz doskonałych win z innych części Hiszpanii, takich jak La Rioja, Navarra i Ribera del Duero, w Barcelonie jest również świetny wybór regionalnych win, szczególnie z Penedes, winiarskiego regionu w pobliżu Barcelony, gdzie powstaje między innymi cava, słynne hiszpańskie wino musujące. Cava świetnie komponuje się z owocami morza oraz większością tapas. Z czerwonych win tego regionu warto skosztować marek: Torres Gran Coronas, Raimat i Jean León. Z kolei wspaniałe, mocne i drogie wina z Prioratu, położonego około godziny jazdy na południe od Barcelony (w pobliżu Tarragony), mogą równać się z najlepszymi winami hiszpańskimi. W upalne dni często czerwone wina (vi negre) podaje się schłodzone. W regionie produkuje się także kilka doskonałych rodzajów wytrawnych win różowych (vi rosat).

Sangria przyrządzana z wina, owoców oraz brandy jest chętniej pita przez turystów niż miejscowych, którzy wolą raczyć się sherry (jerez) w wielu różnych odmianach. Jasne, wytrawne fino pija się jako aperitif oraz do zup i potraw rybnych. Z kolei ciemne i mocne doloroso to idealny digestif na zakończenie kolacji, podobnie jak brandy, którego smak w dużym stopniu zależy od ceny.

Kawę zazwyczaj podaje się bez mleka (solo), z odrobiną mleka (cortado/ tallat) lub w proporcji pół na pół z gorącym mlekiem (con leche/amb llet). Innym popularnym napojem jest serwowana na zimno lub ciepło orxata, przyrządzana ze zmielonych migdałów ziemnych i mleka.

Tweetnij