Galeria zdjęć:
bacalhau
Słyszałam też, że bardzo popularna jest w Brazylii potrawa bacalhau, ale nigdy nie udało mi się jej spróbować...
Żałuj! Bacalhau to solony i suszony dorsz, po przygotowaniu jest naprawdę przepyszny. Ale trzeba mu poświęcić sporo czasu. Rybę należy umyć trzy, cztery razy, a następnie moczyć w wodzie całą noc, co ok. 3 godziny zmieniając wodę.
Mnóstwo roboty.
O tak, ale opłaca się! Po namoczeniu rybę gotuje się na mleku z dodatkiem wody. Wtedy mięso będzie bardziej delikatne. Bacalhau można spróbować w prawie każdej brazylijskiej miejscowości, istnieją też bary, w których serwuje się tylko dorsza i piwo.
Tam pewnie dorsz jest najlepszy. Jak szukać tych barów?
Większość z nich ma w nazwie słowo "bacalhau". No i zawsze można też spytać miejscowych, oni na pewno poprowadzą.