Galeria zdjęć:
Yerba mate
Kuchnia północy, skąd pochodzisz, jest pewnie zupełnie różna od kuchni środka czy południa kraju?
Oczywiście. Na północy, w Amazonii je się wiele ryb. Wybrzeże to królestwo owoców morza. Takie potrawy jak feijoada czy moqueca de peixe, którą dla was dzisiaj przygotuję, są popularne wszędzie. Południe to natomiast region churrasco, czyli grillowanych potraw, które przygotowują brazylijscy kowboje - gauchos. W stanach sąsiadujących z Argentyną pija się też yerba mate lub inaczej chimarrao.
Słynna yerba mate. Chyba niełatwo ją przygotować.
Trzeba mieć specjalne naczynie zrobione najczęsciej z tykwy i specjalną rurkę do picia z sitkiem, czyli bombillę. Zioła wsypuje się do naczynia i ugniata po jednej stronie ścianki, pozostawiając wolną przestrzeń do wlania wody. Gdy na chimarrao spotyka się wiele osób, napar przygotowuje się w jednym dużym naczyniu i podaje z rąk do rąk. Każdy bierze po łyku i gdy naczynie wróci znów do pierwszej osoby, ponownie zalewa się je wodą. To taka brazylijska fajka pokoju.
MARIA NEUMA TOPOLSKA
prowadzi caterig Sabor Brasil
www.cateringbrazylijski.pl