Galeria zdjęć:
ciastko mleczne brazylijskie
PUDIM DE LEITE - CIASTKO MLECZNE
Składniki na 8 porcji: filiżanka cukru,
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 350 g, 4 jajka, 1,5 szklanki mleka.
Przepis: z cukru przygotowujemy karmel. Cukier należy podgrzać na ogniu, aż się stopi i nabierze karmelowego koloru. Mleko skondensowane z jajkami i mlekiem miksujemy w blenderze. Karmel lejemy po ściankach naczyń żaroodpornych. Deser można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w paru mniejszych. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do naczyń wlewamy zmiksowaną masę. Do innego, płytkiego naczyna żaroodpornego wlewamy wodę, w niej ustawiamy miseczki z deserem. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na półgodziny. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Gotowe desery przekładamy na talerzyki, przewracając naczynia do góry dnem.
MOQUECA DE PEIXE - MOKEKA RYBNA
Składniki na 4 porcje: 4 filety rybne (np. dorsz lub tilapia), 4 duże ziemniaki,
2 pomidory, papryki: żółta, zielona i czerwona, 1 cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet, 1 puszka mleczka kokosowego, koncentrat pomidorowy, 3 torebki ryżu, 4 duże ziemniaki, sól, pieprz, kolendra, cytryna.
Przepis: na posolone i popieprzone filety rybne wyciskamy sok z cytryny. Obieramy ziemniaki, kroimy na talarki i podgotowujemy ok. 10 minut w nieosolonej wodzie. Pomidory i po połówce każdej z papryk kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Na patelnię z wysokimi ściankami wlewamy oliwę z oliwek i wyciskamy czosnek, dodajemy odrobinę octu. Na gorącym oleju układamy na patelni talarki ziemniaków, na nich filety rybne, następnie cebulę, paprykę i na końcu pomidory. Pół puszki mleczka kokosowego mieszamy z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego, solimy i pieprzymy. Sosem zalewamy wszystkie składniki na patelni. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Tymczasem wysypujemy 3 torebki ryżu na durszlak i płuczemy w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy trochę oleju i wyciśniętego czosnku, następnie wrzucamy umyty ryż i smażymy ok. 5 minut. Następnie zalewamy go gorącą wodą i pod przykryciem gotujemy ok. 10 minut. Dzięki temu ryż nie będzie kleisty. Gdy ziemniaki są miękkie, danie rybne jest już gotowe. Na koniec dodajemy świeże listki kolendry.
Jak wymawiać, krótki przewodnik:
Bacalhau - bakaliau
Couva - kouwa
Feijoada - fejżuada
Zupa caldo - zupa kaldu
Pudim de leite - pudim de leit
Moqueca de peixe - mokeka de peisz
Kaju - każu
Chimarrao - szimarau
Churrasco - szurasko