AFRYKA

Pomysły na wiosenny weekend: Festiwale gastronomiczne w Czechach

PIWO

fot.: sxc.hu

PIWO
Wiosenną wycieczkę do Czech warto połączyć z udziałem w jednym z ciekawych wydarzeń gastronomicznych. Na smakoszy czekają festiwale kuchni czeskiej, podczas których można delektować się typowymi przysmakami i znakomitymi trunkami.

Wiosenną wycieczkę do Czech warto połączyć z udziałem w jednym z ciekawych wydarzeń gastronomicznych. Na smakoszy czekają festiwale kuchni czeskiej, podczas których można delektować się typowymi przysmakami i znakomitymi trunkami.

CZESKI FESTIWAL PIWNY: 16.05.2013- 1.06.2013

Miłośników piwa zapraszamy do Pragi na szóstą edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego, największego wydarzenia gastronomicznego w Czechach. (www.ceskypivnifestival.cz) Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach od 16 maja do 1 czerwca 2013. Na gości czeka bogata oferta czeskich browarów (70 gatunków piwa), najlepszych restauracji i  firm cateringowych, rzeźników i piekarzy.  Do dyspozycji będzie 10 tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe.  Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.

Festiwal odbędzie się w na terenie praskiego centrum wystawowego Výstaviště. Wstęp jest bezpłatny, za piwo i przysmaki kulinarne zapłacimy specjalnymi monetami Talarami, które będzie można nabyć na miejscu.

PRAGUE FOOD FESTIVAL: 24.05.2013-26.05.2013

W ostatni majowy weekend (od 24 do 26 maja 2013) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna – Prague Food Festival (www.praguefoodfestival.cz). Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi  przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami.  Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigovej 2013

Litomyšl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany,  zaprasza na imprezę kulinarną o nazwie Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigovej 2013 (www.gastroslavnosti.cz). Nawiązuje ona do postaci legendarnej kucharki, Magdaleny Dobromily Rettigovej. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej.

Uroczystości gastronomiczne potrwają przez cały tydzień (od 13 do 19 maja 2013). Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.

Więcej informacji: www.czechtourism.com

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.