Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Sekrety kuchni tajskiej. Dla tych smaków chce się wracać do Tajlandii!
kuchnia.tv, 7.07.2016
Mimo oddziaływania innych kultur, mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili też swoje własne reguły komponowania posiłków. Główną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmoniiuznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.
Pojęcie kuchni tajskiej nie ogranicza się tylko do Tajlandii. Należy zaznaczyć, że duża cześć plemion tajskich zamieszkuje też Wietnam i Laos, gdzie również kultywowany jest dorobek tajskich przodków.
Regionalne smaki kuchni tajskiej
Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Jest też zróżnicowana pod względem produktów i składników używanych w danym regionie.
Wyróżnia się północną, północno-wschodnią, południową i centralną Tajlandię. Dania południowe bazują głównie na mleku kokosowym i owocach morza, które mieszkańcom z północy kraju są obce. Ci natomiast, rozsmakowali się w łagodnych daniach na bazie mięsa wieprzowego i delikatnych warzyw.
Najostrzejszą kuchnią jest kuchnia północno-wschodnia, która charakteryzuje się dużą zawartością chili i wyrazistych przypraw. Popularnym daniem w tym regionie jest larb czyli pikantna sałatka z mięsem, cebulą, chili, czy tom saep – kwaśna, pikantnta zupa.
Ryż i zioła to podstawa
Niezależnie od regionu, jako główne danie zawsze serwowany jest ryż, a do niego rozmaite dodatki. Najbardziej popularnym jest ryż jaśminowy – bardzo aromatyczny i delikatny.
Wszelkie dodatki mięsne czy rybne podawane do ryżu są wzbogacane aromatycznymi przyprawami i ziołami. Te ostatnie mogą być zarówno świeże, suszone lub mielone. Dzięki nim dania stają się bardziej intensywne w smaku, kolorze, zapachu i mocniej oddziałują na zmysły.
Tajowie wierzą również w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które maja leczyć nie tylko ciało, ale i duszę. Wyznają, podobnie jak Chińczycy, filozofię Yin i Yang, czyli zasadę harmonii we wszechświecie i stosują ją również w kuchni.
Ryż jest podstawą kuchni tajskiej. Fot. Shutterstock.com
Kuchnia tajska – metody przygotowania posiłków
Oprócz wspaniałych przypraw, kuchnię tajską wyróżnia szereg metod i sposobów przyrządzania jedzenia, opracowywanych przez wieki przez tutejszych mistrzów kuchni. Dawniej do gotowania nie używano żadnych metalowych naczyń, a te były zastępowane glinianymi.
W miarę rozwoju kultury i sztuki kulinarnej oraz dzięki wpływom innych kuchni świata zaczęły pojawiać się woki czy naczynia do gotowania na parze, które są również popularne w innych kuchniach azjatyckich. Wiele kuchennych przyrządów pojawiło się też za sprawą państw zachodnich i rozwijającego się handlu międzynarodowego.
W kuchni tajskiej zachowało się wiele starodawnych metod przygotowania jedzenia. Jedną z nich jest np. grillowanie warzyw czy mięs oraz owoców morza, najczęściej krewetek, a zwłaszcza krewetek tygrysich – bardzo popularnych w Tajlandii. Podaje się je z obowiązkowym ryżem lub jako przekąskę ze słodko-kwaśnym sosem.
Sałatki według tajskiej receptury
W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki – yam, przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Wszelkie tajskie sałatki niezależnie od tego, czy będzie to sałatka krewetkowa, czy z wieprzowiną, skrapiane są sosami tajskimi np. sojowym, rybnym lub po prostu sokiem z limonki. Dzięki temu sałata ma wytrawny smak i jest dietetyczna.
Oczywiście dodawane są do nich naturalne przyprawy oraz bardzo często beztłuszczowy i pozbawiony cholesterolu makaron ryżowy.
Różnorodność kuchni tajskiej – najpopularniejsze dania
W stolicy Tajlandii – Bangkoku, najlepiej widać zróżnicowanie kuchni tajskiej. Niemalże wszędzie można spotkać drobne stragany, bary oraz ekskluzywne restauracje serwujące swoje specjały.
Do najczęściej spotykanych i najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki.
Często serwuje się również smażony ryż z dodatkiem pasty krewetkowej, wieprzowiny i warzyw – danie nosi nazwę khao khluk kapi.
Wiele tajskich dań wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np. kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu.
Kuchnia tajska przez swoją świeżość i charakterystyczny smak zdobyła fanów również na innych kontynentach.
Polub nas na Facebooku!
Zobacz również:
- Kolendra i krewetki na słodko? Czym zaskoczą Cię tajskie potrawy
- Kazachstan to kraj nie tylko stepów i jurt. Odkrywamy jego piękno
- Morze Martwe wysycha. Zobacz je, zanim zniknie
- Dwa tygodnie w Kerali. Zaplanuj wakacje na południu Indii
- Phuket odwiedzają miliony turystów rocznie. Czy na największej tajskiej wyspie...
- Czym jest Chinglish i dlaczego Chińczycy chcą się go pozbyć?