WIEDEŃ

Wiedeń: tradycyjne restauracje i niebo w gębie, czyli tort Sachera

Czekoladowa instytucja, czyli słynny Tort Sachera. Dostępny jest w kawiarni hotelu Sacher. Receptura tego ciastka jest ponoć pilnie strzeżona tajemnicą

fot.: Michał Janica

Czekoladowa instytucja, czyli słynny Tort Sachera. Dostępny jest w kawiarni hotelu Sacher. Receptura tego ciastka jest ponoć pilnie strzeżona tajemnicą
Tort Sachera to największy wiedeński przysmak. Oryginalny i prawdziwy można kupić tylko w jednym miejscu w Austrii, choć podobnych wypieki serwują wszystkie kawiarnie w Wiedniu. Przed deserem warto zajść do Beisl - to restauracje pełne tradycji.
artykul sponsorowany

Tradycyjne knajpy i restauracje

Wiedeń, stolica kraju, ma wielowiekową tradycję kulinarną z należącymi do niej Beisl, tradycyjnymi knajpkami, do których mieszkańcy przychodzą, żeby zjeść i żeby się zabawić. Nazwa Beisl pochodzi z jidysz, od słowa oznaczającego mały dom. Lokale, te rozrzucone  po całym centrum Wiednia, serwują solidne porcje jedzenia, do tego drinki (które lepiej traktować poważnie) i jedyny w swoim rodzaju klimat w wystroju – od prawie rustykalnej boazerii po laminat i plastik, nie mniej czarujący, chociaż na swój własny udziwniony sposób.

NA TEMAT:

Mięsna uczta - czego warto spróbować w Wiedniu

Poza sznyclem wiedeńskim najsławniejszą specjalnością w mieście jest Tafelspitz – porcja wołowiny gotowanej w rosole, podawana z pieczonymi ziemniakami, zielonym sosem cebulowym, szpinakiem i chrzanem z jabłkiem. Miejscowy Fiakergulasch, czyli gulasz dorożkarski, podawany z kiełbaską i smażonym jajkiem, podobno chroni przed zimnem.
Gotowana wołowina z warzywami widnieje w jadłospisach od najmniejszych Beisl aż po świątynie saute cuisine. Prawdziwy wiedeński smakosz jest wielkim miłośnikiem zup. Popołudniowy posiłek per parującej miski rosołu z pływającymi w niej obficie kluseczkami z kaszy manny, wątróbki (Leberknödelsuppe) lub drobno ciętego naleśnika (Frittatensuppe) właściwie się nie liczy. Popularna jest także zupa gulaszowa (Gulachsuppe), gęsta od papryki. Na drugie danie najlepiej wybrać pieczoną wieprzowinę z knedlikami i kiszoną kapustą, albo, by jeszcze lepiej zademonstrować swój podziw dla Wiednia, górę mięsa i kiełbasek o nazwie Bauernschmaus lub wołowe serce w sosie, z mnóstwem warzyw korzeniowych ziół i przypraw, czyli Beuschel. Ten zdrowy obiad warto podlać schłodzonym piwem albo innym ulubionym napojem: G’spritzterem, czyli winem wymieszanym  pół na pół z wodą sodową. Wszystko to zakończy deser, np. strudel z jabłkami – upieczona na chrupko rolada z ciasta rozwałkowanego tak cieniutko, że można przez nie czytać gazetę, nadzianego marmoladą z jabłek, wymieszaną z rodzynkami i cynamonem.

Tort Sachera - czekoladowa rozkosz

Posiłek może się też zakończyć ucztą tortową. Najbardziej znany jest tort Sachera, ciemne czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym. Jest tak mocno związany z wizerunkiem Austrii, że uginają się pod nim półki sklepów wolnocłowych na lotniskach. Nazwa pochodzi od miejsca gdzie go wynaleziono, hotelu Sacher, ale prawa autorskie do najpopularniejszego austriackiego deseru zakwestionowano w latach 60. XX w., kiedy cukiernia Demel oświadczyła, że przepis stworzył jeden z jej szefów. Zaczęły się procesy i dzisiaj prawdziwy Sachertorte (nazwa chroniona prawem, pisana w ten właśnie sposób) można kupić wyłącznie w hotelu na wiedeńskiej Ringstrasse. Ale Sacher Torte, oferowany w każdej innej Konditorei (piekarni), jest robiony dokładnie według tego samego przepisu. Do innych godnych uwagi ciast należą: polewany karmelem Dobos Torte (tort Dobosza), Gugelhupf – okrągła babka marmurkowa (podobno ulubiony przysmak Zygfryda Freuda), Mohnkuchen (makowce) oraz Linzertorte – tort z siekanymi orzechami marmoladą. Oprócz tego serwowane są czeskie drożdżowe knedle ze śliwkami, polane sklarowanym masłem i sosem waniliowym.

Polub nas na Facebooku!

artykul sponsorowany wydawnictwem Berlitz

Strona powstaje przy współpracy z wydawnictwem Berlitz.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.