NIEMCY

Smaki i zapachy Niemiec. Kulinarny przewodnik

Gutek Zegier, 22.05.2015

Tort szwarcwaldzki

fot.: www.shutterstock.com

Tort szwarcwaldzki
Od ryb na północy, przez kluski na wschodzie i marynowaną pieczeń nad Renem, aż po szparagi w Saksonii, szwarcwaldzkie kiszone ogórki oraz makarony na południu. Oparta na regionalnych składnikach kulinarna mapa Niemiec jest znacznie bardziej różnorodna niż znane nam wurst czy golonka w piwie.

Dziś, kiedy w menu preferujemy potrawy lekkostrawne, pierwsze skojarzenia z niemiecką kuchnią nie budzą entuzjazmu. Wyobrażenie tzw. typowego niemieckiego posiłku wiąże się z dziewiętnastowieczną kuchnią wojskową. Wieprzowina i kiszona kapusta – proste i pożywne dania dla mocnych mężczyzn. Ciekawe, a proste potrawy powstawały w kuchniach niezamożnych poddanych, gdzie skrzętnie wykorzystywano wszystkie produkty, aby nic się nie zmarnowało. Wiele z nich nadal pojawia się na niemieckich stołach, np. słodki Armer Ritter (Biedny Rycerz) – panierowane w mleku i jajku kromki czerstwego białego pieczywa smażone na maśle. Serwuje się je na słodkiej pianie z żółtek z odrobiną białego wina, dzięki któremu biedny rycerz przestaje być już taki biedny. Z czerstwego pieczywa robi się także zupę chlebową. Kromki gotowane są razem z sezonowymi warzywami w wywarze mięsnym, całość potem przetarta przez sito i zaprawiona żółtkiem daje gęstą kremową potrawę.

Specjalność Brandenburgii to z kolei rzepki z Teltow – wyrosłe na niezbyt żyznych glebach są drobne, ale dzięki temu mają mocny aromat i wyrazisty, ostry smak. Są składnikiem sałatek lub jako dodatek do dań bywają smażone na maśle z dodatkiem karmelizowanego cukru, a na koniec duszone w bulionie.

NA TEMAT:

Białe szparagi

Wiosną rozpoczyna się sezon na „białe złoto”, który trwa do początku lata. To jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana i ceniona już w starożytności. W Niemczech szparagi zaczęto uprawiać w okolicach Stuttgartu w XVI wieku, a wiek później w okolicach Berlina rozpowszechnili je hugenoci. Od tamtej pory królują w sezonie nie tylko na stołach Saksonii i Brandenburgii. Zbiory trwają od końca kwietnia do końca czerwca, wtedy też odbywają się liczne targi i festyny na cześć szparagów. Żeby przekonać się, jak żmudna jest uprawa tego wyśmienitego warzywa, można wybrać się na wyprawę Dolnosaksońską Trasą Szparagową. W Nienburgu jest nawet muzeum szparagów, gdzie zobaczymy dawne maszyny do zbioru i sprzęt do obróbki lokalnego specjału. Jak najczęściej serwuje się je w Niemczech? Oczywiście najprościej – gotowane, podawane z masłem lub sosem holenderskim oraz z młodymi ziemniakami.

Więcej o smakach i zapach Niemiec w najnowszym wydaniu specjalnym „Podróże polecają – Niemcy”

Podróże polecają - Niemcy

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.