Aktualności

6 tysięcy widzów na 5. Kuchnia+ food film fest

, 29.11.2013

Kadr z filmu "Smak curry"

fot.: materiały prasowe

Kadr z filmu "Smak curry"
Ponad 6 tysięcy uczestników wzięło udział w pokazach filmowych i wydarzeniach towarzyszących tegorocznego już 5. kuchnia+ food film fest. Zakończony 24 listopada przegląd odbył się po raz pierwszy historii w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Organizatorem wydarzenia była kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+.

Ponad 6 tysięcy uczestników wzięło udział w pokazach filmowych i wydarzeniach towarzyszących tegorocznego już 5. kuchnia+ food film fest. Zakończony 24 listopada przegląd odbył się po raz pierwszy historii w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Organizatorem wydarzenia była kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+.

Widzowie obejrzeli 13 filmów, w tym jeden fabularny. Każdemu pokazowi towarzyszył poczęstunek związany z tematyką danego pokazu. 5. kuchnia+ food film fest odwiedziło wielu zagranicznych gości. Wśród nich m.in. Daniel Molina, jeden z bohaterów filmu „elBulli – kulinarny interface”, który zaprojektował specjalną zastawę dla słynnego Ferrana Adrii. Warszawę odwiedziła również francuska dziennikarka Olivia Mokiejewski, która w swoim filmie odkrywała skład coca-coli, nagrodzony m.in. w Berlinie i Amsterdamie Bertram Verhaag, który w filmie „Farmera i jego Księcia” pokazał mało znane oblicze księcia Karola oraz Miki Mistrati, reżyser „Gorzkiego smaku czekolady”, pokazującej prawdę o produkcji czekolady.

Oprócz seansów filmowych stacja zaprosiła na wydarzenia towarzyszące, w tym Warsztaty kulinarne dla dzieci, gdzie najmłodsi mogli poznać różne oblicza smaków i zapachów; Filmową kolację, czyli wykwitną ucztę przygotowaną przez najlepszych szefów kuchni i Filmowe Śniadanie, podczas którego można było skosztować różnorodnych lokalnych produktów. W ramach przeglądu odbył się także międzynarodowy panel „Food design. Na granicy światów”, w którym eksperci z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji i Polski opowiadali o różnych aspektach projektowania jedzenia.

- W 9 pokazach i blokach filmowych oraz 3 wydarzeniach specjalnych wzięło udział ponad 6 tysięcy osób. Widząc te liczby i rozmawiając z uczestnikami przeglądu utwierdziliśmy się w przekonaniu, że połączenie dobrego jedzenia i wartościowego filmu budzi duże zainteresowanie Polaków - mówi Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych nc+.

Największym powodzeniem wśród widzów przeglądu cieszył się film „Czerwona obsesja”, po którym można było wziąć udział w wykwintnej kolacji inspirowanej tematyką filmu, czyli winem z Bordeaux i kuchnią francuską.
- Zauważyliśmy duże zainteresowanie „Czerwoną obsesją”. Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie mogli obejrzeć tego filmu z nami w kinie. 2 grudnia o 22:00 na antenie kuchni+ widzowie stacji zobaczą polską premierę telewizyjną tego dokumentu – dodaje Joanna Albin.

„Czerwona obsesja” to dokument opowiadający o wpływie chińskiego rynku na cenę i jakość słynnego wina z Bordeaux. Twórcy filmu ukazują fenomen zainteresowania nim w Państwie Środka. Film ucieka tematyką od klasycznych produkcji o winie i pokazuje ciemną stronę popularnego trunku.  Będzie to pierwsza pozycja emitowana w ramach cyklu „kuchnia+ food film fest”. Co miesiąc stacja pokaże jeden film z przeglądu kuchnia+ food film fest. W styczniu widzowie obejrzą światową premierę telewizyjną dokumentu „elBulli – kulinarny interface”.

kuchnia+ food film fest
kuchnia+ food film fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego ideą jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. kuchnia+ food film fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach przeglądu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, imprezy dla dzieci oraz inne wydarzenia. Popularność kuchnia+ food film fest rośnie z roku na rok. W czwartej edycji uczestniczyło ponad 6 tysięcy gości. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału kuchnia+.

kuchnia+ Dodaje smaku
kuchnia+ to pierwszy i jedyny polski kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W programie nadawanym przez 24 godziny na dobę w jakości HD stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak w sezonie”, „Adam w sieci: patenty i triki” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku kuchni+”. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny.
Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl i www.facebook.com/KUCHNIAplus

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.