POLSKA

Tradycyjna kuchnia polska: smaki z północy, z Kurpi, Mazur i Kujaw

Grzyby i borówki sa podstawą kuchni kurpiowskiej

fot.: sxc.hu

Grzyby i borówki sa podstawą kuchni kurpiowskiej
Tradycyjna kuchnia północnych regionów Polski wbrew pozorom nie jest wcale uboga. Na kurpiowskich stołach królują dania z  owoców lasu, na Mazurach zjemy potrawy zapożyczone z kuchni kresowej a na Kujawy kuszą pyszne sałatki i zupy z ryb.
artykul sponsorowany

Kurpie - grzyby i dziczyzna

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasów, takich jak grzyby i borówki, a także cenione tutaj jagody jałowca, z których przygotowuje się nalewki, wódki, a także dodaje się je do mięs. W dawnych czasach ludność z tych terenów zajmowała się głównie zbieractwem oraz myślistwem, dlatego w tutejszej kuchni często wykorzystywano dziczyznę. W tradycyjnej kuchni kurpiowskiej często serwowano kaszę, zwłaszcza jako dodatek do mięs. Podobnie jak w całej Polsce cenionym mięsem było mięso kaczek, które pieczono tutaj najchętniej z jabłkami, a kaczy lub gęsi tłuszcz serwowano jako smarowidło do chleba. Kuchnia kurpiowska to kuchnia lubująca się w smakach wyraźnych i ostrych. Zupy zakwaszane są sokiem z kapusty kiszonej, a dla zaostrzenia smaku potraw, zwłaszcza mięs, dodaje się chrzan i ćwikłę. Wiele z dań i smaków popularnych w kuchni tego regionu pojawia się także w kuchni Mazowsza.

NA TEMAT:

Warmia i Mazury - pierogi i kołduny

Kraina niezwykle bogata w jeziora i lasy. W związku z tym kuchnia regionu bazowała na daniach z ryb, jagodach i grzybach. Na Warmii można spotkać wpływy kuchni niemieckiej oraz kuchni Kresów Wschodnich, gdyż po wojnie osiedliło się tutaj wielu Polaków zza Buga. Jedzono i jada się tutaj nadal dania na bazie kapusty kwaszonej i grochu, natomiast wspaniale przyjęła się także kuchnia litewska i ukraińska z cepelinami, pierogami i kołdunami. Na Mazurach do tej pory króluje tradycyjna kuchnia polska z rosołem, czarniną i żurem na czele

Kujawy - sałatka śledziowa i czarnina

Kuchnia tego regionu uchodzi za bogatą i zróżnicowaną. To dzięki położeniu regionu, który obfituje w lasy, jeziora, a także żyzne ziemie. W kuchni kujawskiej spotkamy liczne dania z wykorzystaniem ryb oraz grzybów i jagód. Ze względu na bliskość Pomorza mieszkańcy Kujaw mają łatwy dostęp do ryb morskich, np. śledzi. Z ryb przyrządza się tutaj także sałatki oraz zupy. W tradycyjnej kuchni regionu występuje także sporo warzyw charakterystycznych dla kuchni polskiej, czyli grochu, fasoli, kapusty. Natomiast co do mięs to królują dania z wieprzowiny, wołowiny, a także z ptactwa hodowlanego - kur i gęsi. Ten region podobnie jak Kurpie, Mazowsze i Wielkopolska ma swój własny przepis na staropolską zupę – czarninę, przygotowywaną tutaj z krwi gęsiej lub kaczej z dodatkiem suszonych owoców oraz kluseczek ziemniaczanych - golcy. Tradycyjna nazwa zupy brzmi czarnina z golcami

Polub nas na Facebooku!

artykul sponsorowany kuchnia.tv

Strona przygotowane we współpracy z kuchnia.tv

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.