Małopolska

Tradycyjna kuchnia Małopolski: bajgle i flaczki po krakowsku

Popularne  bułeczki drożdżowe zwane bajglami pochodzą z kuchni żydowskiej

fot.: sxc.hu

Popularne bułeczki drożdżowe zwane bajglami pochodzą z kuchni żydowskiej
Kraków i Małopolska ślady swojej historii przechują w kulinariach. Lokalna kuchnia to unikalna mieszanka ulubionych potraw narodowości, które miały wpływ na życie mieszkańców Małopolski.  Wybierzmy się więc na kulinarną wyprawę do dawnej Galicji
artykul sponsorowany

Unikalna kuchnia galicyjska

Stolicą regionu od wieków jest Kraków, który podobnie jak cała Małopolska doświadczył wielu zawirowań politycznych i administracyjnych. Ziemie regionu w czasach jego świetności sięgały aż do Kijowa. W okresie zaborów Małopolska została podzielona: cześć została w Królestwie Polskim, a południe trafiło do zaboru austriackiego i zmieniło nazwę na Galicja. W tej części znalazł się Kraków, a także Ruś Czerwona i Podole. Obszar ten, ze względu na mieszkającą tam ludność ukraińską i żydowską, a także silne wpływy austriackie i węgierskie, wykreował bardzo charakterystyczną kuchnię galicyjską.

NA TEMAT:

Potrawy żydowskie i austriackie

Pod dużym wpływem kuchni austriackiej oraz wykwintnego Wiednia był Kraków. Tutaj właśnie po raz pierwszy zaczęto serwować jaja po wiedeńsku, a także sznycel oraz sernik wiedeński. Dania te na stałe przyjęły się w krakowskiej kuchni. Zachowało się również wiele z dań kuchni żydowskiej, jak choćby bułeczki drożdżowe zwane bajglami. Kuchnia krakowska, która wytyczała w tym regionie nurt kuchni miejskiej, stworzyła także swoje receptury na potrawy charakterystyczne dla całej Polski. Przykładem są flaczki po krakowsku – zupa, która w każdym regionie przygotowywana jest w szczególny sposób, czy też kaczka faszerowana, tutaj serwowana z grzybami.

Polecane restauracje w Krakowie

Najlepszy wybór - Restauracja Wierzynek

Założona w 1364 r. restauracja jest najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o dania stricte regionalne (ceny dań: od 50–90 złotych). www.wierzynek.com.pl

Tanie jedzenie - Pod Wawelem Kompania Kuflowa

Restauracja stylizowana na XIX- -wieczne jadłodajnie. Pyszna golonka i kluski śląskie w rozsądnej cenie. Za główne danie zapłacimy ok. 20 zł. Restauracja ma duży, całoroczny ogródek wzdłuż zabytkowych krakowskich plant, w lecie cień drzew daje przyjemny chłód i można spędzić tu kilka chwil, jedząc, pijąc i podziwiając równocześnie Zamek Królewski. www.podwawelem.eu

Ekskluzywny wybór - Pod Baranem

Godna polecenia ze względu na atmosferę i wyśmienitą regionalną kuchnię. Każde danie jest przygotowywane „indywidualnie”, na zamówienie klientów. Jakość nie oznacza, że w Pod Baranem zbankrutujemy. Średnia cena całego obiadu to wydatek około 50 zł. Właściciele lokalu prowadzą także doskonały To Tu Hostel. www.podbaranem.com

Polub nas na Facebooku!

artykul sponsorowany kuchnia.tv

Strona przygotowane we współpracy z kuchnia.tv

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.