Wielkopolska

Tradycyjna kuchnia Wielkopolski: rogale marcińskie, auflauf i pyry

Rogale marcińskie są symbolem Poznania

fot.: Maciej Landsberg

Rogale marcińskie są symbolem Poznania
Wielkopolska przez szereg lat znajdowała się na orbicie niemieckich wpływów, co widać również w kuchni. Mnóstwo tu prostych a zarazem pożywnych dań, a także nieznanych poza egionem smakołyów jak choćby rogale marcińskie.
artykul sponsorowany

Korzenie kuchni wielkopolskiej

Jeden z największych regionów w Polsce, mający istotne znaczenie w sprawach administracyjnych oraz politycznych kraju. Region bardzo dostatni i uporządkowany. Rozwinęła się tutaj kuchnia mieszczańska. Ziemie te, ze względu na swoje położenie, przez długie lata unikały najazdów wrogich narodów np. Tatarów, którzy atakowali południowo-wschodnią Polski. Ziemie Wielkopolski były zasobne w szereg naturalnych produktów, a gospodarka osiągnęła wysoki poziom rozwoju, co widoczne było w kuchni tego regionu. Jadano tu duże ilości wieprzowiny, wołowiny, a także warzyw. Wielkopolska w XVIII wieku trafiła w ręce obcego najeźdźcy i znalazła się pod panowaniem Prus. Dlatego też występuje tu wiele potraw kuchni niemieckiej, jak chociażby liczne dania z ziemniaków, zwanych tu pyrami.

NA TEMAT:

Rogale marcińskie i tradycyjne potrawy

W kuchni tradycyjnej popularne były także pyzy ziemniaczane z mięsem lub owocami, placki ziemniaczane, a także żelazne prażoki, czyli danie z gotowanych i surowych ziemniaków okraszane masłem lub skwarkami. Ze względu na bliskość kuchni śląskiej używano tutaj dużo czerwonej kapusty, ale także charakterystycznej dla kuchni niemieckiej kapusty kiszonej. Była ona częścią składową dania o nazwie ciupka z grochem, które przygotowywano z grochu i kapusty oraz doprawiano zasmażką ze słoniny. Do tej pory w Wielkopolsce oraz na Śląsku jada się także pyzy drożdżowe. W Poznaniu podaje się do nich wspomnianą już czerwoną kapustę. Słynnym, pochodzącym z kuchni niemieckiej daniem serwowanym jako deser był auflauf – omlet ucierany z cukrem i owocami, zapiekany w piecu. Obecnie wielką atrakcją kulinarną regionu są słodkie rogale marcińskie, jedzone nie tylko w dzień św. Marcina. W ich skład wchodzą rozmaite bakalie, które mają symbolizować bogactwo regionu wielkopolskiego.

Polecane restauracje i cukiernie w Poznaniu

Republika Róż, Mistrzowskie leniwe śniadania (i nie tylko) w bardzo poznańskim suto dekorowanym wnętrzu. Przygotowywane na świeżo z produktów organicznych i fair trade, pl Kolegiacki 2a, tel 061 852 20 31, www.republikaroz.pl

Pracownia, egzotyczne dania w dizajnerskim, acz przytulnym lokalu; na kolację i wieczornego drinka, ul. Woźna 17, tel. 0 508 13 664, http://pracowniacafe.pl

Francuski Łącznik, Lokalna sieć kawiarń z francuskimi tartami na słodko i słono. Wystrój i nastrój buduarowy, www.francuskilacznik.pl

Gruszecki, Są dwaj arcypoznańscy cukiernicy - ale tylko u tego drugiego zjesz tort Pani na Starym Browarze, www.gruszecki.pl

Polub nas na Facebooku!

artykul sponsorowany kuchnia.tv

Strona przygotowane we współpracy z kuchnia.tv

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.