TURCJA

Kuchnia turecka

Baklava - turecki deser z syropem

fot.: Istock

Baklava - turecki deser z syropem
Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest ogromne i każdy jest w stanie znaleźć w tej kuchni coś dla siebie.
artykul sponsorowany

Kuchnia turecka to spuścizna po bogatej kuchni Imperium Osmańskiego, w którego skład od XIV do XX wieku wchodziła Azja Mniejsza (Anatolia) – obecnie większa część Turcji, część południowo-zachodniej Azji, północna Afryka i południowo-wschodnia Europa. Kuchnia osmańska, której kolebką była kuchnia Pałacu Topkapi - siedziby sułtanów osmańskich, w której pracowali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej, dała początek wielu ze współczesnych dań tureckich. Ze względu na dużą ekspansywność narodu tureckiego w wiekach przeszłych, ich kultura, a także kuchnia jest zauważalna w wielu krajach Bliskiego Wschodu, na Bałkanach, a także w Europie, w tym również w Polsce. Oddziaływanie było jednak dwustronne gdyż we współczesnej kuchni tureckiej widać także wpływy kuchni europejskiej – zwłaszcza greckiej, a także orientalnej. Ponadto wiele potraw bazuje na kuchni śródziemnomorskiej, która bogata jest w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Wbrew tej złożoności i licznych mieszających się ze sobą kuchniach, dania tureckie nie są bardzo skomplikowane. Bazują raczej na prostych połączeniach smaków i składnikach dobrej jakości. Świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej. Wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się już na całym świecie, czego doskonałym przykładem jest słynny kebab, który zaaklimatyzował się w wielu krajach jako doskonała, szybka przekąska. Niemniej jednak tutejsza kuchnia kryje w sobie wiele potraw lokalnych, które można skosztować tylko w określonych regionach tego malowniczego kraju. Co ważniejsze, jeśli chodzi o bogactwo składników, Turcja jest krajem samowystarczalnym. Nie brak tutaj pysznych warzyw i owoców, oblewające Turcję z trzech stron wody Morza Czarnego, Egejskiego oraz Śródziemnego dostarczają smaczne ryby i owoce morza, a na terenach górzystych i wyżynnych wypasane są owce, z których pozyskuje się mleko na sery, ale także mięso – jagnięcinę i baraninę.

NA TEMAT:

Tradycyjne tureckie menu dzienne składa się ze śniadania – kahvalti, które jest dość skromne, ale smaczne. Króluje chleb, nabiał w postaci serów – najczęściej podawane to, owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar (żółty ser owczy), miód, a także oliwki. Czasami na śniadanie serwuje się również świeże warzywa. Gdy w porze miedzy śniadaniem, a obiadem - öğle yemei - poczuje się głód zawsze można skorzystać z usług licznych barów serwujących przystawki czyli meze. Ten rodzaj przekąsek jest znany we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Do najczęściej konsumowanych w Turcji zaliczyć można sałatki niezbyt skomplikowane na bazie świeżych warzyw, ser zapiekany z warzywami czy tureckie placki z rozmaitymi farszami - duże i podłużne zwane pide, lub mniejsze i cieńsze lahmacun. Przystawki podaje się także tuż przed daniem obiadowym, podobnie z resztą jak zupy - çorba, których w tym kraju nie brakuje. Przyrządza się je z samych warzyw lub warzyw z mięsem. Popularną zupą, podobnie jak w Polsce, jest zupa pomidorowa – domates, często szczególnie w rejonach nadmorskich jada się zupy rybne – balik, popularna jest także zupa z zielonego groszku - bezelye. Po zupie lub po meze można przejść do konkretów czyli dania głównego. W kuchni tureckiej królują dania na bazie mięsa, ale także warzyw oraz ryżu. Te z dodatkiem ryżu lub na bazie ryżu to pilawy, popularne to np.: ryż z pomidorami - domatesli pilav, czy acem pilavı czyli ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji. Najbardziej znanym i lubianym obiadowym daniem mięsnym, ale również przekąską, jest oczywiście kebab. Jego odmian i rodzajów jest mnóstwo. Jest to danie, które można spotkać zarówno w ulicznych barach, ale także w eleganckich restauracjach. Oczywiście bazą potrawy jest jagnięcina lub baranina pieczona tradycyjnie na pionowym ruszcie – döner kebab lub na zwykłym poziomym. Mięso często też nadziewa się na patyczki, opieka i serwuje z warzywami w postaci szaszłyków. Innym popularnym daniem z wykorzystaniem mięsa są pyszne aromatyczne pulpeciki zwane köfte serwowane, jak większość mięs, z dodatkiem chlebka pita, ryżu lub ziemniaków i warzyw. Tych ostatnich w kuchni tureckiej nie brakuje. Zazwyczaj wykorzystywane są do surówek lub sałatek, ale także - i tu ważna informacja dla wegetarian – są bazą wielu dań i warzywnych gulaszy. Przykładem może być fasulye czyli potrawka warzywna na bazie fasoli. Królem warzyw wykorzystywanych w kuchni tureckiej jest bakłażan – paltican . Jest on wykorzystywany w wielu daniach. Dusi się go z mięsem, zapieka, dodaje do sałatek, marynuje w oliwie, serwuje jako puree. Ponadto poza bakłażanem spotkamy w tureckiej kuchni pomidory – dodatek do wielu gulaszy mięsnych i warzywnych, cukinie, ogórki, papryki – które często faszerowane są mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Nieodłącznym dodatkiem do wszystkich dań a zwłaszcza przystawek i sałatek są oliwki oraz pozyskiwana z nich oliwa.

Po wspaniałych daniach obiadowych zawsze można sobie pozwolić na mały deser i odrobinę słodyczy, zwłaszcza, że w Turcji ciężko jest się powstrzymać od tych słodkich pokus. Ten kraj słynie ze wspaniałych łakoci, na których czele stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa o przeróżnych smakach. Ponadto tak jak przystało na kuchnię z wpływami bałkańskimi i arabskimi pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava. Innym przysmakiem obficie nasączonym słodkim syropem jest tulumba. Ponadto kandyzuje się w nim owoce np. małe jabłuszka oraz figi. Znane są także kolorowe pudrowe galaretki rachatłukum, których pełno jest na tureckich straganach.

Polub nas na Facebooku!

artykul sponsorowany kuchnia.tv

Strona przygotowane we współpracy z kuchnia.tv

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.